Nationalpark i Vestgrønland er et skridt tættere på

Nu er det de lokale, som skal komme med inputs, så nationalparken kan blive en realitet.
Snart kan Vestgrønland også få sin egen nationalpark
Skrevet af Kim Hinrichsen
23. august 2024 13:29

Drømmen om en nationalpark i Vestgrønland er nu rykket endnu tættere på.

For selvom det ikke er mange måneder siden, at Qeqqata Kommunia og Kommune Qeqertalik foreslog, at der skulle etableres endnu en nationalpark, så har arbejdet nu allerede rykket sig ind i en ny fase.

Nu skal man til at forestille sig, hvor parken så skal ligge.

Og her spiller de lokale en stor rolle, fortæller Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund:

- Lokalbefolkningen og brugernes viden om området skal sikres og med største selvfølgelighed anvendes i det videre arbejde. På den måde tager vi bedst hensyn til lokale aktiviteter i området i forbindelse med udviklingen af nationalparken, siger han.

Borgerne bestemmer

I den kommende tid vil den stå på borgermøder og, hvad departementet kalder vidensindsamling, som så vil blive udgangspunktet for et udkast til den såkaldte nationalparksbekendtgørelse.

Det er først efter vidensindsamlingen og borgermøderne, at der skal træffes beslutning om afgrænsning og regulering i området.

Det gør man for at sikre, at de lokale ikke mister deres jagt og fiskeri. Samtidig vil man også passe på vådområder, naturværdier og kulturminder, fortæller Kalistat Lund:

- Brugerne af området vil kunne bibeholde deres relationer til de landskaber, de holder så meget af. Den relation til naturen vil aldrig blive brudt.

Inputs fra astronaut og EU

Forud for denne fase, hvor det nu er de lokale der skal dele deres tanker, har der også været inputs udefra.

Her har delegationer fra EU, Wild Nature Foundation og astronaut Andreas Mogensen været på besøg for at give deres ideer om projektet til kende.

Og den danske astronaut glæder sig over, at projektet nu er et skridt tættere på at blive til virkelighed:

- Jeg er kommet til Kangerlussuaq for at skabe fokus omkring nationalparkprojektet, som kommunerne i samarbejde med Wild Nature Foundation forsøger at etablere for at beskytte den enestående natur, sagde han tilbage i juni, da han besøgte landet.

- Wild Nature Foundation har det smukke motto ”What you love, you will protect – og det passer rigtig godt til det her område, mente han.

Erhvervseventyr

Selvom de lokale kommer i første række, så er det også håbet, at man med nationalparken kan tiltrække turister fra hele verden.

At det kan blive en økonomisk gevinst for kommunerne, som ikke bliver på bekostning af de lokales interesser, fortæller borgmester i Kommune Qeqertalik Ane Hansen:

- Det er min forventning, at vi med de nye lufthavne og en ny nationalpark vil kunne tiltrække og modtage flere turister i Kommune Qeqertalik i de kommende år, siger hun og fortsætter:

- Borgerne vil til trods for den øgede turisme for eksempel stadig kunne gå på jagt i området og være med til at styre det fra starten.