Naleraq overser 38 års ansvar for pensionen

Anthon Frederiksen ser forskellige pensionssatser som brud på menneskerettighederne, men overser, at Grønland overtog ansvaret i 1979.
11. april 2017 14:40

Der er ikke tale om brud på menneskerettigheder, når pensionen er forskellig inden for Rigsfællesskabet. Det svarer naalakkersuisoq Sara Olsvig til Partii Naleraqs Anthon Frederiksen.

Partii Naleraq-politikeren gjorde det i sit spørgsmål klart, at han mener, at der er tale om brud på menneskerettighederne og segregation, altså en forskelsbehandling, når der er forskelle på pensionen inden for Rigsfællesskabet i Grønland, Færøerne og Danmark.

Anthon Frederiksens spørgsmål:

Forklaringen er dog, at vi her i landet overtog socialområdet med indførelsen af Hjemmestyret i 1979. Dermed overtog vi også kompetencen for pensionslovgivningen, forklarer naalakkersuisoq for socialområdet Sara Olsvig.

Konsekvensen af politiske prioriteringer

Altså er der ikke tale om chauvinisme eller brud på menneskerettigheder, men konsekvensen af 38 års forskellige politiske prioriteringer.

LÆS OGSÅ 176 arbejdsdage brugt på spørgsmål fra Inatsisartut

Af svaret fremgår det, at pensionisterne modtager det beløb, det enkelte land har valgt, og derfor modtager et pensioneret ægtepar i Danmark cirka 9.000 kroner mere om året end et ægtepar her i landet.