Naleraq er klar med to kandidater til folketingsvalget

Valgkampen til folketingsvalget er for længst i gang i Danmark. Men herhjemme halter det med at få navnene frem på partiernes kandidater.
Kiista Fencker og Juno Bertelsen er Naleraqs kandidater til Folketinget. Og det glæder formand for Naleraq, Pele Broberg (t.h.). Foto © : Jakob Larsen
08. september 2022 07:56

Nu offentliggør Naleraq dog, at partiet stiller med to kandidater til Folketinget. Begge er fra partiets hovedbestyrelse.

Der er tale om partiets kasserer, Kiista Fencker, som var naalakkersuisoq for sundhed, mens Naleraq sad i koalition med Inuit Ataqatigiit. 

Hendes hovedformål med et kontor på Christiansborg er få Grønland helt ud af den danske stat.

- Jeg stiller op for at støtte op om den klare vision, Naleraq har for landets fremtidige statsdannelse, der tager udgangspunkt i landets egne forhold, siger hun.

LÆS OGSÅ Folketingsvalg på vej: Partier holder kandidater tæt til kroppen

Partiets anden kandidat er Juno Berthelsen, som til daglig er embedsmand i Selvstyret og sidder med i Naleraqs forretningsudvalg.

Hans ønske er ligeledes at få den grønlandske befolkning til at være et selvstændigt folk.

- Jeg glæder mig til at arbejde med udgangspunkt i det grønlandske folks identitet for vores egen stat og støtte op om Naleraqs politiske arbejde, siger han.

Det vil være første gang, at Naleraq får en politiker i Folketinget, hvis det lykkedes en af kandidaterne at blive valgt.

Dato for valg er endnu ukendt

Når valgkampen til folketingsvalget allerede er i gang i Danmark, uden valget er udskrevet, skyldes det, at regeringens støtteparti, Radikale Venstre, har givet statsminister Mette Frederiksen (S) et ultimatum:

Udskriv valg senest 4. oktober i år, hvor Folketinget nye år starter, eller Radikale Venstre trækker støtten til regeringen. 

Det sidste vil bringe regeringen i mindretal og dermed udløse et valg.

Kraven kommer på baggrund af sagen om lukningen af minkerhvervet under coronakrisen. Efter en undersøgelse af sagen valgte Radikale Venstre at holde hånden under statsminister Mette Frederiksen - men altså kun frem til Folketingets åbning.

LÆS OGSÅ Søren Pape Poulsen vil være Danmarks næste statsminister

Forventningen i det politiske miljø og medier i Danmark er derfor, at valget bliver udskrevet senest 4. oktober.

Både Mette Frederiksen, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og formand for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape-Poulsen, har da også alle deltaget i en formandsdebat på DR, som normalt kun finder sted op mod netop valg til Folketinget.

Foruden de to kandidater fra Naleraq har nuværende folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz, meddelt, at hun genopstiller til valget.