Najaaraq Møller efter svar om akutanbragte: Vi mangler en handlingsplan nu
Det er bekymrende, at der lige nu ikke er nogen konkret plan for, hvordan man bedre kan håndtere akutanbragte børn her i landet. Det mener Najaaraq Møller, der er medlem af Inatsisartut for Siumut.
Reaktionen kommer, efter at hun har fået svar på en række spørgsmål om akutanbringelser, som hun har stillet til naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA).
Hun er nemlig langt fra tilfreds med svarets indhold:
- Naalakkersuisuts svar er for tyndt. Der er ikke nogen rigtige planer for, hvad der skal ske med omsorgssvigtede børn i vores land. Der er så mange anbringelser i vores land, men jeg kan ikke se i svaret, at man tænker systematisk, siger Najaaraq Møller om svaret.
Ingen ny lov i sigte
Spørgsmålene sendte hun til Aqqaluaq B. Egede i januar i år.
Det skete, efter at KNR havde beskrevet, hvordan en række akutanbragte børn og unge var overladt i turistvirksomheden Nuuk Outdoors varetægt, og at en del af dem i perioder var anbragt i uisolerede turisthytter i bygden Kapisillit.
Her boede de under forhold, der langt fra levede op til standarden for døgninstitutioner - og uden opsyn fra kvalificeret personale. Børnene er siden blevet flyttet fra bygden, men en aktindsigt viser, at der stadig er i Nuuk Outdoors varetægt. De er nu i stedet placeret i et hus på en villavej i Nuuk-bydelen Nuussuaq.
Sagen om Nuuk Outdoor førte i januar til, at Aqqaluaq B. Egede blev kaldt i samråd af Inatsisartut. Herefter slog han over for KNR fast, at det er "nødvendigt med en opdatering af loven”:
- Hvis det - som, vi alle mener, er alvorligt - ikke skal ske igen, så skal vi have styr på reglerne. Sådan at man ikke kan sætte børn i projektanbringelser i så lang tid, og samtidig skabe rammer for beskyttelse af børn, lød det dengang fra Aqqaluaq B. Egede.
Men det er altså det mål, som Najaaraq Møller mener, at nalaakkersuisut nu forsøger at sylte.
Også brug for en kortsigtet løsning
Af svarene på hendes spørgsmål fremgår det blot, at der nu er fremsat en arbejdsgruppe, som skal komme med anbefalinger til, ”hvordan sagsbehandlingsområdet kan forbedres i den offentlige forvaltning”.
- Der er ikke nogen rigtige planer for, hvad der skal ske. Det er ikke nok at tænke langsigtet og pege på den eksisterende lovgivning, når det kommer til akutanbragte børn, påpeger hun.
Trods det store fokus på de ikke-autoriserede anbringelser hos Nuuk Outdoor har KNR da også kunnet beskrive, hvordan der fortsat er syv børn i den tidligere turistvirksomheds varetægt. Og at en af de anbragte ovenikøbet har et vidtgående handicap, der kræver opsyn døgnet rundt. Det viser en aktindsigt KNR fik 12. marts.
Najaaraq Møller ser derfor sagen om Nuuk Outdoor som et tydeligt eksempel på, at der mangler en konkret plan "her og nu" for håndteringen af de anbragte børn, som ikke kan anbringes i almindelige døgninstitutioner.
Hun hæfter sig også ved, at der i svaret udelukkende peges på lovgivningen og ikke på konkrete bud på, hvordan udfordringerne skal løses.
- Vi er kun 56.000 mennesker i det her land. Det kan ikke passe, at vi mangler en handlingsplan for vores mest udsatte børn og unge. Hvorfor kan vi ikke gøre noget nu og her?