Naalakkersuisuts første forslag til finanslov: Vi er på vej mod større lighed

Der bliver taget det første skridt i en flerårig proces til et økonomisk mere solidarisk og lige samfund, siger naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup (IA).
- På trods af coronapandemien, så står vi relativt godt med økonomien her i landet, siger naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup (IA) på et pressemøde. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Malik Brøns
12. august 2021 17:00

- Man skal ikke forvente de store reformer til 2022. Hvis man er skuffet, så kan vi godt forstå det. Næste års forslag til finanslov vil på mange måder ligne dette års finanslov. Men på længere sigt arbejder vi hårdt på at opnå vores mål.

Det siger naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup (IA) på et pressemøde onsdag.

Inuit Ataqatigiits og Naleraqs første forslag til finanslov til 2022 er nemlig på plads. Kort sagt kan man sige, at der bliver overskud i landskassen.

Det samlede overskud er på 31 millioner kroner. Set over en fireårig periode balancerer forslaget med et overskud på 132 millioner kroner.

- På trods af coronapandemien, så står vi relativt godt med økonomien her i landet, siger naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup (IA) på et pressemøde. 

Inuit Ataqatigiit har varslet en skattereform i sin valgperiode. Men ifølge Naalakkersuisuts forslag til finanslov, så er der først planer om en skattereform i 2023.

Naalakkersuisoq for finanser forklarer også, at der ikke har været meget tid til at færdiggøre forslag til finansloven, fordi koalition først blev dannet i april.

Deres forslag til finansloven har fået titlen: På vej mod større lighed.

- Vi har ikke kunne få alle vores ønsker med i finanslovsforslaget, men nu kan vi i hvert fald starte med vores første ønsker. Naalakkersuisuts største ønske er at mindske uligheden, siger Asii Chemnitz Narup.

Fattigdomsgrænse

Mere konkret så har koalitionen peget på fem særligt prioriterede indsatsområder til næste år.

Det er blandt andet: 1) Ulighed, 2) kunst og kultur, 3) børn og unge, 4) pensions- og ældreområdet og 5) styrkelse af rettighedsorganisationer.

I forhold til ulighedsområdet så vil Naalakkersuisut indføre en officiel fattigdomsgrænse. Der findes nemlig ikke en absolut definition på fattigdom i Grønland i øjeblikket.

Altså hvornår er man fattig, hvor går grænsen. Det vil Naalakkersuisut finde ud af.

For kunst og kultur-området vil Naalakkersuisut blandt andet styrke KNR, så mediehuset kan være mere til stede på kysten. Det drejer sig om 2,5 millioner kroner årligt til KNR.

Koalitionen vil også give flere penge til Grønlands Nationalteater til skuespilleruddannelsen. Det beløb er på en million kroner om året.

Flere penge til børn og ældre

Hos det nye departement for børn og unge bliver der også særlige fokuspunkter.

Naalakkersuisut vil i den forbindelse forbedre den kommunale sagsbehandling, systematisere sagsbehandlingen bedre og få flere sagsbehandlere. Det arbejde er allerede i gang i samarbejde med den danske regering. Her vil Naalakkersuisut putte fem millioner kroner ekstra om året.

Naalakkersuisut vil også lave forbedringer på pensions- og ældreområdet. Det sættes der penge til. Ifølge forslag til finansloven, så er den konkrete indsats ikke fastlagt endnu.

Men der bliver lavet en ældrepulje på 15 millioner kroner i 2022 og stigende til 30 millioner kroner fra og med 2023.

Skrotter Ilanngaassivik og giver flere penge til rettighedsorganisationer

For styrkelse af rettighedsorganisationerne vil Naalakkersuisut uddele flere penge til Rådet for Menneskerettigheder, Ældretalsmanden, Ligestillingsrådet og ICC.

Ældretalsmanden får 1.050 million kroner mere i 2022 og 950.000 kroner mere fra 2023.

Rådet for Menneskerettigheder får 1,5 million kroner mere om året. Ligestillingsråd får også forhøjet deres bevilling med 700.000 kroner årligt. Tilskuddet til Inuit Curcumpolar Council (ICC) forhøjes også med en million kroner årligt.

Naalakkersuisut vil desuden droppe gældssystemet, Ilanngaassivik. I stedet vil Naalakkersuisut give gældsrådgivning til folk i hele landet.