Flekskvoter skal forhindre forhøjelser af hellefiskekvoter

De ikke fiskede kvoter for fartøjer, der er over seks meter lange og huserer i det kystnære hellefiskefiskeri, skal nu kunne flyttes over til jollefiskerne sidst på året.
Fiskebekendtgørelsen skal gøres mere tidssvarende, mener Naalakkersuisut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Andreas Wille
24. december 2020 11:41

Selvstyret ændrer fiskeribekendtgørelsen for at undgå at hellefiskekvoten for jollefiskere hele tiden bliver hævet.

De ikke fiskede kvoter for fartøjer, der er over seks meter lange og huserer i det kystnære hellefiskefiskeri, skal nu kunne flyttes over til jollefiskerne sidst på året.

Bekendtgørelsen trådte i kraft den 17. december, påpeger Jens Immanuelsen, naalakkersuisoq for fiskeri.

Det har nærmest været normalt, at de totale tilladte fangster, altså TAC, i forvaltningsområderne Diskobugten, Uummannaq og Upernavik er blevet hævet i de seneste år.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver hellefiskekvoten i Uummannaq til 73 procent over anbefaling

Men det vil Naalakkersuisut nu undgå. Derfor er der blevet lavet en teknisk ændring af Selvstyrets bekendtgørelse, siger naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen.

Bekendtgørelsen skal gøres mere tidssvarende, mener Naalakkersuisut, og Jens Immanuelsen kommer med et eksempel fra sidste års hellefiskefiskeri fra fartøjer over seks meter.

- I 2019 blev omkring 7100 tons af kvoten ikke fisket op og blev overført til det næste år. Men i slutningen af den første halvdel af det næste år var 2900 tons fisket op.

- Så der var lidt over 4000 tons tilbage, så den samlede TAC blev ikke fisket op, siger Jens Immanuelsen.

Fartøjer på over seks meter har nemlig deres egen kvote i forvaltningsområderne, mens fiskeriet for joller, der er under seks meter, foregår ved såkaldt olympisk fiskeri. Og her er der ikke sat grænser for, hvor meget en enkelt fisker må fange.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut strammer garnet om det frie fiskeri

Så det bliver nærmest et fiskekapløb mellem fiskerne, og kvoten bliver ofte fisket op sidst på året. Og når kvoten er fisket op, bliver TAC-en hævet, så fiskerne igen kan fiske. Det sker igen og igen.

Imens kan fartøjer, der er over seks meter, få en restkvote fra den ikke fiskede kvote fra året før i den første halvdel af året. Alligevel når de stadig ikke at fiske restkvoten op. Det vil sige, at de ikke fisker hele deres kvote op, forklarer Jens Immanuelsen.

Men med ændringen i bekendtgørelsen kan den ikke fiskede kvote blive overført til jollefiskerne efter 1. juli.

Før bekendtgørelsen blev ændret var det ulovligt at overføre kvoter for fartøjerne over 6 meter til jollefiskerne.