Naalakkersuisut vil afskaffe kvotefrie zoner

Naalakkersuisut lægger nu op til et opgør med de udskældte kvotefrie zoner. Det fremgår af en bekendtgørelse, som Naalakkersuisut har sendt i høring.
07. februar 2017 06:58

Bekendtgørelsen om kystnært fiskeri efter hellefisk, der er i høring i øjeblikket, indeholder ikke længere kvotefriezoner i de tre hellefiskeområder, Ilulissat, Uummannaq og Upernavik.

De kontroversielle zoner blev indført i juni 2014 på foranledning af et flertal i Inatsisartut. Naalakkersuisut var imod forslaget, der blev stillet af Karl-Kristian Kruse fra Siumut.

De kvotefri zoner er blevet kritiseret af både GE, KNAPK og Verdensnaturfonden. Interesseorganisationerne mener blandt andet, at de kvotefrizonere har sat forvaltningen af hellefisken ud af spilllet, og at de desuden skader Grønlands ry i udlandet.

Vækker glæde hos WWF

Ifølge afdelingschef fra departementet for fiskeri, Emanuel Rosing, ligger det inden for naalakkersuisuts kompetence at sætte bekendtgørelsen i kraft, når og hvis naalakkersuisut ønsker det.

Afdelingschefen vil dog ikke kommentere på, hvornår det vil ske.

Hos WWF Verdensnaturfonden - vækker de nye toner dog glæde:

- Det var helt klart en fejl at indføre dem, og det er derfor et virkelig et godt initiativ, at man har den her bekendtgørelse i høring, hvor man vil fjerne de kvotefri områder siger biolog fra WWFs kontor i Grønland, Kaare Winther Hansen.