Naalakkersuisut skriver under på Paris-aftale

Grønland skal nu være med i klimaaftalen, som betyder, at vi skal være med til at begrænse den globale opvarmning.
- Jeg er stolt over, at Naalakkersuisut er nået frem til beslutningen om, at Grønland skal tilslutte sig Paris-aftalen, siger formand for Naalakkersuisut Muté Borup Egede. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
01. november 2021 10:10

Grønland skal være med i den såkaldte Paris-aftale.

Det er Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, klima og formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) og naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) som er rejst til den store klimakonference, COP26.

Det foregår i Glasgow, Skotland. Her har Naalakkersuisut i dag mandag, altså besluttet at tilslutte Grønland til FN's klimaaftale.

- Jeg er stolt over, at Naalakkersuisut er nået frem til beslutningen om, at Grønland skal tilslutte sig Paris-aftalen. Jeg kan nu meddele den danske regering, at arbejdet med at ratificere beslutningen om at tilslutte sig Paris-aftalen vil blive overleveret til Inatsisartut, siger Múte B. Egede og fortsætter:

- Arktis er et af de områder på vor jord, hvor klimaopvarmningen føles mest, og vi mener fra Naalakkersuisuts side, at vi er nødt til at løfte vor del af ansvaret.” Udtaler Formand for Naalakkersuisut Muté Borup Egede.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut skal til stor klimakonference i Skotland

Derved leverer Múte B. Egede på Inuits Ataqatigiits valgløfte om netop at tiltræde Parisaftalen.

Parisaftalen er en juridisk bindene international aftale, der går ud på at sænke den globale udledning af drivhusgasser for at begrænse klimaforandringerne.

Målet er at holde opvarmningen af den globale temperaturstigning på 2 grader i forhold til midten af 1800-tallet.

For at opnå det skal landene sætte sig nogle mål, der skal formindske deres udledning af drivhusgasser.

Grønland har tidligere afvist at tilmelde sig aftalen, fordi det tidligere Naalakkersuisut, ledet af Siumut, mente, at aftalen vil hæmme Grønlands vækstmuligheder.