Naalakkersuisut opfordrer byggebranchen til kamp mod sjusk

Naalakkersuisoq for boliger Siverth K. Heilmann tilbageviser nu den kritik, som ingeniørfirmaet Masanti forleden fremsatte mod Selvstyrets planlagte efteruddannelseskurser inden for byggeriet.
25. marts 2014 07:58

Morten Gosvig fra Masanti kritiserede kurserne for at mangle lokale rådgivere som eksperter, da de alene skal baseres på teknikere fra Danmark, der skal udpeges i i samarbejde med Statens Byggeforskningsinstitut og Dansk Byggecentrum.

Masanti: Vi burde have været taget med på råd

Men nu siger Siverth K. Heilmann, at den skadelige kultur i anlægsbranchen, der medfører byggesjusk, skal ændres, og han inviterer derfor alle parter i anlægsbranchen til at udvise engagement og være med i løsningen af problemerne med byggesjusk.

- Udarbejdelsen af planerne om efteruddannelsen og kursus er faktisk baseret på input fra den lokale byggesektor. Således har SBi gennemført en interviewundersøgelse blandt et udsnit af lokale grønlandske entreprenører, byggeledere og bygherrer - netop for at tilføre kurset lokale erfaringer, understreger han.

Departementet for Boliger har en samarbejdsaftale med Statens Byggeforskningsinstitut om rådgivning baseret på institutionens forskningsmæssige ekspertise. Netop fordi byggeforskningsinstituttet besidder en forskningsmæssig kapacitet inden for byggefaget, som Grønland ikke råder over, har det været naturligt for departementet at engagere instituttet til opgaven. Da det viste sig, at danske Byggecentrum allerede - helt på eget initiativ - var i gang med at planlægge et tilsvarende kursusforløb, er kræfterne blevet forenet i en fælles indsats.

- Det er en kendsgerning, at Selvstyret som bygherre ved flere nyere byggerier har oplevet problemer med kvaliteten af det udførte arbejde i et ganske uacceptabelt omfang. Således har det kostet samfundet masser af tid og mange penge at få udbedret fejl og mangler, der for en stor del må tilskrives svigt i byggeledelsen. Og det er i flere tilfælde direkte erkendt af det byggetilsyn, som af den offentlige bygherre har været ansat til at varetage opgaven, lyder meldingen fra Siverth K. Heilmann.