Søkort: Naalakkersuisut og regeringen indgår tynd trøsteaftale

Først i 2018 kan Geodatastyrelsen oplyse, hvornår de bestilte søkort over Grønland kan være færdige. Regeringen og Naalakkersuisut har i stedet indgået en trøsteaftale.
Foto © : Camilla Dam/KNR
30. august 2017 11:47

Efter planen skulle Geodatastyrelsen i Danmark have leveret 73 nye, digitale søkort over Grønland i 2018.

Men ifølge en ny aftale mellem Naalakkersuisut og regeringen vil partnerne først til næste år endelig aftale, hvornår søkortene kan blive leveret.

Dermed er der ingen afklaring på leveringsdatoen, erkender den danske energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til KNR:

- Nu skal vi simpelthen i gang med det her, og derfor i løbet af 2018 finder vi en løsning på, hvornår søkortene kan være helt færdige.

Forsinkelsen skyldes, at 14 ud af 15 ansatte i søkortproduktionen sagde op, da Geodatastyrelsen i 2016 blev flyttet fra København til Aalborg. Siden er der fundet nye medarbejdere, bl.a. fire medarbejdere fra Storbritannien, men det tager op til to år at oplære de nye ansatte til produktionen.

Trøste-aftale om sikkerhed til søs

I den nye tillægsaftale har Naalakkersuisut og regeringen aftalt, at der skal laves en workshop for Selvstyret om indholdet i en maritim, geografisk datainfrastruktur (MSDI) og undersøge mulighederne for at benytte de elektroniske søkort blandt fritidssejlere i Grønland.

Desuden har Energistyrelsen i Danmark og Tele-Post besluttet at fortsætte samarbejdet om nød- og sikkerhedsradio til søs, også kendt som Aasiaat Radio. Men først skal den danske minister hjem og drøfte de finansielle muligheder med Folketinget.

LÆS OGSÅ Minister skal forklare søkort-skandale

Hvordan forbedrer det sikkerheden til søs i Grønland lige nu og her?

- Det er jo al sammen ting, der - på den længere bane - kan være med til at sikre sikkerheden til søs, siger Lars Chr. Lilleholt. 

Naalakkersuisoq for bl.a. Infrastruktur, Erik Jensen, siger i en pressemeddelelse om aftalen:

- Problemerne i forhold til produktionen af søkort (...) har bragt os i en dybt beklagelig situation, som Naalakkersuisut ikke har været tilfreds med. Efter mit møde med ministeren har jeg nu større tiltro til, at sagerne er kommet ind i faste rammer.

Lilleholt: Hvad hjælper det at beklage

Den danske minister mener ikke, at Geodatastyrelsen eller staten på forhånd have kunne sikret søkortproduktionen, da regeringen vedtog at flytte Geodatastyrelsen ud af København.

- Det er selvfølgelig klart, at man skal sikre sig så godt, man overhovedet kunne. Men jeg kunne ikke på forhånd vide, at 14 ud af 15 medarbejdere valgte at opsige deres stilling. Og der handler det for os om at komme så godt videre, som vi overhovedet kan.

LÆS OGSÅ Søkort bliver først speedet op i 2020

Men fortryder du? Det er jo sikkerhed til søs, der er offer i det her?

- Jamen det kan jeg jo ikke bruge til noget som helst. Det handler om nu at få opgaven løst så godt som muligt. Og jeg har i går lovet min kollega Erik Jensen, at vi sætter alt det pres på, vi kan, for at få lavet søkortlægningen.

Så du beklager det ikke? 

- Jamen altså, hvad kan det nytte at beklage. Nu handler det for mig om at se frem ad og få den her opgave løst så godt som muligt. I bagklogskabens klare lys var der måske mange beslutninger, man skulle overveje at gøre på en anden måde. Det kan da også godt være, at hvis man havde kendt konsekvenserne af det her, at man så skulle have løst det på en anden måde. Det er fortid.