Foto: KNR

Alkoholloven: Naalakkersuisut klar med indrømmelser

Det omdiskuterede forslag til en alkohollov er blevet revideret, inden det skal anden- og tredjebehandles i denne uge. Dermed er vejen banet for en ny alkohollov her i landet.

Det oprindelige lovforslag har siden førstebehandlingen været til en grundig gennemgang i Familie- og Sundhedsudvalget, der havde en række punkter, som de ønskede ændret inden andenbehandlingen i dag, mandag.

De punkter har naalakkersuisut valgt at imødekomme, fremgår det af ændringsforslaget til loven.

Det gælder blandt andet punktet om, hvorvidt man skal være fyldt 18 år for at sælge og udskænke alkohol. I det oprindelige forslag var der lagt op til, at det ville blive forbudt at have ansatte under 18 år til at sælge alkohol i eksempelvis supermarkeder.

LÆS OGSÅ Supermarkedskæder i protest mod ny alkohollov

Udvalget ønsker, at det fortsat skal være tilladt at sælge alkohol for mindreårige, hvis det sker i forbindelse med uddannelse som butikselev eller lignende. Naalakkersuisut har valgt at imødekomme det forslag med et krav om, at der skal være en person over 18 år til stede, når mindreårige sælger alkohol. 

Åbningstider ændret

Naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain, havde i det oprindelige lovforslag lagt op til at ændre åbningstiderne for salg af alkohol i butikker om lørdagen til klokken 11 til 15 i stedet for 9 til 13, som det er i dag.

Udvalget ønsker, at butikker i bygderne stadig skal have mulighed for at have specielle åbningstider fra 10 til 13, som det også er i dag. Det punkt er naalakkersuisut også gået med til i den seneste udgave af lovforslaget, der skal færdigbehandles på torsdag.

LÆS OGSÅ Alkohol er ikke som mælk

Udvalget ønskede også, at man sløjfede lovforslagets punkt, der handler om at lukke for udskænkning af alkohol 2. juledag. De opfordrede samtidig til at beholde de nuværende åbningstider for udskænkning af alkohol nytårsaftensdag, så der fortsat kan udskænkes alkohol frem til klokken 03.00.

Begge dele er naalakkersuisut gået med til.

Intet i vejen for sponsorater

Udvalget havde også udtrykt bekymring over, at Agathe Fontains lovforslag lægger op til, at der ikke må reklameres for alkohol. De frygtede, at det ville gå udover sponsorater til sportsklubber og lignende. Den frygt er dog ubegrundet, skriver naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Udvalg klar med støtte til Fontains alkohol-stramninger

Det vil fortsat være tilladt at reklamere og annoncere med logoer som eksempelvis Carlsberg eller Godthåb Bryghus.

Der må til gengæld ikke reklameres for konkrete drikkevarer, der har en alkoholprocent på mere end 2,25 procent.

Uenigheder ryddet af vejen

Dermed er de store uenigheder mellem flertallet i Familie- og Sundhedsudvalget bestående af Siumut og Inuit Ataqatigiit og naalakkersuisut ryddet af vejen, inden forslaget skal andenbehandles i Inatsisartut mandag.

Torsdag skal forslaget tredjebehandles og til endelig afstemning. Hvis alkoholloven bliver vedtaget, vil de nye regler træde i kraft 1. marts næste år.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!