Naalakkersuisut har nedsat ekspertgruppe

Som lovet sidst år har man fra naalakkersuisuts side nu nedsat en ekspertgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan Grønland kan sikres uafhængig rådgivning omkring landets råstofstrategi. Formand for ekspertgruppen bliver Torben M. Andersen, der før har arbejdet tæt med økonomien her i landet.
Formanden for Økonomisk Råd, Torben M. Andersen er bekymret
Skrevet af Peter Troelsen
30. januar 2013 10:48

Ekspertgruppen får to særskilte opgaver at tage vare på. Først skal gruppen analysere og vurdere vores eksisterende skattelovgivning for virksomheder med henblik på at vurdere om lovgivningen er tilstrækkelig robust til at sikre Grønland indtægter fra selskabsskatter af råstofprojekter. Det arbejde skal munde ud i anbefalinger til naalakkersuisut senest 1. april til næste år.

Desuden bliver det ekspertgruppens opgave at komme med en anbefaling af vores fremtidige beskatningsstrategi på hårde mineraler, kulbrinter og vandkraftområdet. Anbefalingerne på det område skal være på plads inden udgangen af 1. halvår 2014.

For at sikre en demokratisk forankring af ekspertgruppens arbejde har Naalakkersuisut besluttet at nedsætte en politisk følgegruppe med deltagelse fra hvert parti repræsenteret i Inatsisartut. Desuden planlægges der høringer med inddragelse af råstofindustrien og høringer med inddragelse af civilsamfundets repræsentanter.

Torben M. Andersen er professor og formand for Økonomisk Råd. Tidligere har han arbejdet i skatte- og velfærdskommissionen. Ud over formanden skal ekspertgruppen bestå af personer med indsigt i internationale skatteforhold og særlig indsigt i henholdsvis olie- og mineralindustrien.