Naalakkersuisut godkender spæde skridt mod mineprojekt ved Qeqertarsuatsiaat

- Jeg forventer at besøge Qeqertarsuatsiaat i nærmeste fremtid for at lytte og lære fra lokalområdet, siger Aqqaluaq B. Egede, der er naalakkersuisoq for råstoffer.
Der findes én producerende anorthosit-mine i Grønland. Den er ved Kangerlussuaq. Foto © : Greenland Anorthosite Resources
Skrevet af Christine Hyldal
22. juli 2022 13:53

Naalakkersuisut har godkendt et tidligt skridt mod en egentlig anorthositmine ved Qeqertarsuatsiaat.

De har nemlig godkendt den første del af en proces til, at mineselskabet Greenland Anorthosite Mining kan søge om en egentlig udnyttelsestilladelse af minen. Det, der er sket, er, at Greenland Anorthosite Mining har fået godkendelse til at lave en VVM og en VSB. 

VVM står for ”vurdering af virkning på miljøet”. Det betyder, at selskabet skal redegøre for, hvordan mineprojektet kan komme til at påvirke miljøet. Den plan er nu godkendt af naalakkersuisut.

Hvad er anorthosit?

Anorthosit er en hvid bjergart.

Det benyttes i produktionen af glasfiber, cement, maling og aluminium over hele verden.


Mineselskabet Greenland Anorthosite Mining har lokaliseret knap 22 millioner tons af mineralet ved Qeqertarsuatsiaat., hvilket er nok til mindst 25 år produktion.

Kilde: Altinget Arktis

VSB står for ”vurdering af samfundsmæssig bæredygtighed”. Det vil sige, at selskabet skal redegøre for, hvordan mineprojektet kan komme til at påvirke ting som beskæftigelse og vækstmuligheder. 

Et udkast for de to redegørelser skal sendes i offentlig høring i løbet af efteråret. Alle, der har en interesse i sagen, kan komme med deres input.

Lang proces

Alle bemærkninger vil blive behandlet og besvaret i en såkaldt hvidbog. 

Efter høringen vil alle kommentarer blive skrevet ned i den såkaldte hvidbog. En hvidbog er en samling af bemærkninger til projektet som er blevet indsendt under høringsperioden.

LÆS OGSÅ Vækstfonden og Greenland Venture investerer i lovende mineprojekt

Derefter skal Miljøstyrelsen for Råstofområdet og Miljøstyrelsens videnskabelige rådgivere gennemgå hvidbogen og oplægget til VVM-redegørelsen.

Derefter følger endnu en offentlig høring og høringsmøder i de byer og bygder, der kan blive påvirket af minedriften.

Når det er færdigt, vil oplægget til VVM og hvidbog blive fremlagt til behandling hos Naalakkersuisut. 

Hvis Naalakkersuisut godkender oplægget og hvidbogen, kan der laves en endelig og gennemredigeret VVM. Og selskabet kan aflevere deres ansøgning om udnyttelsestilladelse. 

Naalakkersuisoq forventer at besøge  Qeqertarsuatsiaat

At projektet sendes i høring betyder ikke, at Naalakkersuisut har godkendt projektet. En godkendelse vil først ske ved en underskrivelse af en samarbejdsaftale mellem selskabet.

Naalakkersuisoq for råstoffer og justitsområdet, Aqqaluaq B. Egede (IA) siger i en pressemeddelelse: 

- Det er særligt vigtigt for mig, at vores lands råstofprojekter har et stærkt fokus på at sikre bæredygtig udvikling både nationalt og lokalt. Jeg forventer at besøge Qeqertarsuatsiaat i nærmeste fremtid for at lytte og lære fra lokalområdet.

I Kangerlussuaq findes allerede en producerende anorthosit-mine, Hudson Resources’ White Mountain-projekt.