Naalakkersuisut giver grønt lys for dumpafbrænding

Naalakkersuisut gør det nu muligt at få dispensation til åben afbrænding af affald på landets dumpe.
Skrevet af Merete Lindstrøm
18. februar 2020 06:22

Affald, der bliver brændt af i store bål på dumpen og ildelugtende røg. 

Det har været ulovligt, men nu har naalakkersuisut vedtaget en bekendtgørelse, der giver mulighed for åben afbrænding af affald. Men bekendtgørelsen har ikke været sendt i høring. Dermed har kommuner, borgere og andre ikke haft mulighed for at give deres mening til kende i sagen, sådan som de normalt får.

Men det har været nødvendigt at haste beslutningen igennem, siger departementschef Mette Skarregaard Pedersen beslutningen.

- Bekendtgørelsen har ikke været i høring, da der var et akut behov for at sætte en stopper for ukontrollabel åben afbrænding, siger hun.

Strakspåbud til kommune

Det var en hændelse 22. januar, der fik Departement for Natur og Miljø på dupperne.

Her blev de informeret om en ukontrolleret afbrænding i Upernavik, og derefter udstedte de et strakspåbud til Avannaata Kommunia. Allerede 5. februar trådte den nye bekendtgørelse i kraft.

LÆS OGSÅ Dumpen i Uummannaq spreder farlig røg

Direktøren i det nyoprettede affaldsselskab Esani A/S, Frank Rasmussen, arbejder med at få etableret nationale forbrændingsanlæg for at løse problemerne med åben afbrænding.

- Jeg vil starte med at sige, at åben afbrænding af affald på dumpe altid kun bør være en sidste mulighed, når næsten alle andre muligheder har været afsøgt, siger direktøren.

Men Frank Rasmussen har arbejdet med udfordringer med affald længe, og han mener, at den nye bekendtgørelse måske kan løse nogle af problemerne midlertidigt.

- Da man for en årrække siden forbød åben afbrænding, glemte man flere steder at indføre en alternativ affaldsløsning. Det har betydet, at illegal dumpafbrænding har været dagligdag i mange byer og bygder, siger han.

Afbrændingen skal være kontrolleret 

Med den nye bekendtgørelse kan naalakkersuisut give dispensation til åben afbrænding af affald, men det skal være under kontrollerede forhold, understreger departementschef Mette Skarregaard Pedersen.

- Der vil være krav til afbrændingen som for eksempel, at affaldet skal sorteres, så man undgår afbrændning af miljøfarligt affald, siger hun.

LÆS OGSÅ Nye forbrændingsanlæg koster op mod 400 millioner kroner

- Der skal også være grænser for, hvor stor en mængde affald der må afbrændes ad gangen og krav om vindretning og minimumsafstand til bebyggelser og vandspærrezoner. 

Efter bekendtgørelsen er trådt i kraft, har Avannaata Kommunia ansøgt om dispensation til at brænde affald af.