Naalakkersuisut: Det skal være slut med at lede efter olie i Grønland

Naalakkersuisut har besluttet at standse al efterforskning efter olie her i landet.
De miljømæssige konsekvenser ved olieefterforskning og olieudvinding er for store, lyder det fra Naalakkersuisut. Arkivfoto: Olieplatform i Norge Foto © : Jo Christian Oterhals/Flickr Creative Commons
Skrevet af Anders Dall
19. juli 2021 13:57

Det skal være slut med at lede efter olie i Grønland. Sådan lyder meldingen nu fra Naalakkersuisut. 

I en pressemeddelelse giver Naalakkersuisut det røde kort til den nuværende oliestrategi og standser al efterforskning af olie i Grønland.

Beslutningen er blandt andet taget for at tage hensyn til naturen og fangst og fiskeri, og fordi Naalakkersuisut mener, at fremtiden tilhører vedvarende energikilder. For eksempel vandkraft.

Naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja Nathanielsen, slår i pressemeddelelsen fast, at Naalakkersuisut mener,  at de miljømæssige konsekvenser ved olieefterforskning og olieudvinding simpelthen er for store. 

- De ressourcer vi bruger på at holde liv i drømmen om et olieeventyr kan anvendes bedre i andre dele af vores erhvervsliv, siger Naaja Nathanielsen.

- Vi har et stort medansvar for at passe på vores sårbare arktiske miljø, tilføjer hun.

Oliestrategi smuldrer

Den oliestrategi, som Inuit Ataqatigiit og Naleraq nu skrotter, lancerede det forrige Naalakkersuisut, som Siumut stod i spidsen for.

Den fire-årige strategi blev præsenteret i starten af 2020 og havde til formål at skabe fornyet interesse for olieefterforskning her i landet.

LÆS OGSÅ Ny strategi skal genskabe interesse for olie- og gasefterforskning i Grønland

Den betød blandt andet, at Grønland åbnede for nye licensområder flere forskellige steder heriblandt Davis Strædet og Baffin Bugten. 

Oliestrategien mødte dengang skepsis fra både Inuit Ataqatigiit og Naleraq, som dengang var i opposition.

Nu har de to partier, der kom til magten efter valget til Inatsisartut i marts måned, taget konsekvensen og lukket og slukket for olieplanerne.

- Fremtiden ligger ikke i olie. Fremtiden tilhører den vedvarende energi, og hvad det angår har vi meget mere at vinde, står der blandt andet i pressemeddelelsen.