Naalakkersuisut afviser at udsætte udligningsreformen med et år

Naalakkersuisut afviser i dag blankt Kommuneqarfik Sermersooqs ønske om at udsætte den mellemkommunale udligningsreform med yderligere et år.
Skrevet af Thora H. Nielsen
22. maj 2014 06:57

Kommunen har haft rigelig tid til at overveje sagen. Og vi har ingen planer om, at udsætte reformen længere, lyder det kort og godt fra naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.

Samtlige kommuner har siden december sidste år været inddraget i arbejdet om udligningsreformen og fastsættelsen af tidshorisonten, og det bliver fjerde gang, at kommunerne træder sammen, når de mødes senere på ugen.

- Derfor kan det heller ikke påstås, at sagen er blevet hastet igennem, siger Vittus Qujaukitsoq.

Der er gennemført et grundigt forarbejde, og alle ønskede undersøgelser er gennemført. Det er dem, der er på dagsordenen, når Naalakkersuisut, Kanukoka og repræsentanter for landets fire kommuner mødes i weekenden.

Kommuneqarfik Sermersooq meldte så sent som i går ud, at kommunen har mistet tilliden til Naalakkersuisut, fordi reformen hastes igennem uden chance for den økonomisk trængte hovedstadskommune til at foretage de nødvendige konsekvensberegninger af udligningsreformen, som Kommuneqarfik Sermersoq, som eneste kommune, kommer til at bidrage til.

Kommuneqarfik Sermersooq: Udsæt udligningsreformen et år

- Men det er helt omvendt. Hvordan kan vi stole på, at kommunen med den tvivlsomme økonomiske styring, der gør sig gældende, kan løse sine problemer, lyder det lidt bidsk fra naalakkersuisoq.

Ifølge Kommuneqarfik Sermersooqs egne beregninger kan den nye udligningsreform i værste fald koste kommunen 269 millioner kroner.

Kommunen mener derfor, at udligningsreformen er en bombe under kommunens økonomi.

- Men det er for hårdt sagt, vurderer Vittus Qujaukitsoq:
 
- Vi er slet ikke ude på at ødelægge kommunens økonomi. Problemerne med den lave likvide beholdning har intet med Naalakkersuisut at gøre, og vi kan ikke gøre noget ved det. Det er og bliver kommunens eget ansvar. Man kan derfor heller ikke skyde skylden på Naalakkersuisut i sagen om udligningsreformen, siger han.