Kommuneqarfik Sermersooq: Udsæt udligningsreformen med et år

Udsæt udligningsreformen med mindst et år og lad os få tid til at tænke og tale sammen om de eventuelle konsekvenser, der måtte være. Sådan lyder Kommuneqarfik Sermersooqs opfordring til Naalakkersuisut.
Skrevet af Thora H. Nielsen
21. maj 2014 06:30

På søndag beslutter Naalakkersuisut, hvordan millionerne skal omfordeles mellem kommunerne.

- Vi ønsker os en borgerinddragelse. Det er vores opfattelse, at man haster en reform igennem, uden at borgerne er blevet involveret. Borgerne bør vide, hvilken konsekvens det vil få, såfremt der bliver store økonomiske konsekvenser. Derfor ønsker vi, at reformen bliver udsat med et år, forklarer administrerende direktør i Kommuneqarfik Sermersooq Steffen Ulrich-Lynge.

Knud Østergaard fra Revisionsfirmaet Grønlands Revisionskontor i Nuuk har i løbet af foråret kigget Kommuneqarfik Sermersooqs årsberetninger igennem på KNR's vegne.

Han vurderede, at selvom kommunen, der har en omsætning på en halvanden milliard kroner, er sat under skærpet tilsyn af Selvstyret, så er der faktisk ikke brug for flere penge i kassen. Men kommunen har brug for er en bedre og strammere økonomistyring.

Hvorfor sigter Kommuneqarfik Sermersooq ikke på være et eksempel for de andre kommuner og være på forkant med situationen og vise, at man kan selv?

- Vi har ikke bedt om flere penge, men vi er i gang med en meget stram økonomistyring. Vi er i gang med en genopretningsplan, som kommunalbestyrelsen skal forholde sig til i næste måned. Det betyder, at vi har en helt klarere plan om, hvordan og hvorledes vi skal løfte økonomien for resten af året.

Kommuneqarfik Sermersooq har siddet og regnet lidt på den kommende udligningsreform. Alt efter hvilken beregningsmetode, der arbejdes med, kan kommunen i bedste fald få 138 million kroner til næste år, men kan i værste fald miste 269 million kroner.

Kommunen er helt sikker på, at hvis det værste skulle ske, så står de enten til at sætte skatteprocenten op med hele otte procent. Eller et beløb, der svarer  til 90 procent af udgifterne til folkeskolen.

Steffen Ulrich-Lynge mener derfor, at det er meget forhastet beslutning, som Naalakkersuisut kommer til at tage på søndag. Det kan blive dødstødet for os, pointerer han:

- Vores likviditet var lav i slutningen af sidste år. Derfor er vi sat under skærpet tilsyn af Selvstyret. Det næste kan blive, at vi bliver sat under administration, hvilket jeg ikke håber bliver en realitet. Men det kan det ende med, såfremt at man helt uden undersøgelser og analyser beskærer vores budget, som man måske ligger op til fra Naalakkersuisuts side.

Det har ikke været muligt i dag at få en kommentar fra naalakkersuisoq for finanser og indenrigsanliggender Vittus Qujaukitsoq.