Ombudsmanden har kritiseret kommunen i en sag om anbringelse af et barn, der trak ud i fem år. Den slags sager, kommer der ikke flere af i fremtiden, lover naalakkersuisoq Martha Abelsen.

Naalakkersuisoq: Ny lovgivning vil forhindre fejl i sagsbehandling

Ombudsmanden har kritiseret Avaannata Kommunia i en sag om anbringelse af et barn, der trak ud i fem år. Det kommer ikke til at ske i fremtiden, lover naalakkersuisoq Martha Abelsen.

- Fremadrettet må vi sikre, at det aldrig sker igen.

Sådan lyder reaktionen fra Naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Abelsen (S) på ombudsmandens hårde kritik af Avaannata Kommunia.

Ombudsmanden har nemlig kritiseret kommunen i en sag om anbringelse af et barn, der trak ud i fem år.

- Ombudsmandens kritik er jo fuldstændig berettiget. Det er meget beklageligt, at det har taget så langt tid at behandle en sag som denne, siger Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Udvalg: Uacceptabel lang behandlingstid i sag om anbringelse

Men sagen er ikke udtryk for, hvordan situationen er lige nu, mener hun.

- Sagen er fem år gammel. Nu har vi en børnestøttelov, som trådte i kraft for cirka to år siden, siger Martha Abelsen. 

Med børnestøtteloven fik man oprettet Socialstyrelsen og en tilsynsenhed, som skal sikre hjælp til kommunerne, når sagsbehandlingen svigter. Det er blandt andet for, at kommunerne kan få hjælp til sidemandsoplæring af medarbejderne og mere uddannelse, så de undgår fejl i sager på socialområdet.

LÆS OGSÅ MIO og Red Barnet i hård kritik af kommuners sagsbehandling

Et andet tiltag, som blev indført få år tilbage er, at Naalakkersuisut skal kunne overtage kommunernes sagsbehandling af et sagsområde, hvis ikke kommunerne lever op til lovgivningen. Men den mulighed er ikke Martha Abelsens foretrukne, understreger hun.

- Det er jo det allersidste sidste, man bør gøre, siger hun.

I stedet, mener hun, at man bør gå i dialog med kommunerne for at finde ud af, hvad problemet er, og så få sat gang i nogle af de tiltag, som børnestøttelov, socialstyrelse og tilsynsenhed giver mulighed for.

Vil det sige, at du kan garantere, at I har fuldstændig tjek på kommunernes sagsbehandling, så vi ikke risikerer denne her slags sager i fremtiden?

- Jeg siger, at vi har en lovgivning, som sikrer, at vi fremadrettet ikke kommer til at se sager af denne art, siger Martha Abelsen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt