Naalakkersuisoq for miljø: Dumpene kan drives bedre

De grønlandske lossepladser, i daglig tale dumpene, kan drives og indrettes bedre. Det erkender naalakkersuisoq for miljø Mala Høy Kúko.
Dumpen i Tasiilaq Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Sara K. Jakobsen
08. august 2016 09:49

I et svar på Inatsisartutmedlem Laura Tàunâjiks paragraf 37 spørgsmål skriver han, at dumpene inden udgangen 2024 skal nedlægges eller omlægges til kontrollerede og miljøgodkendte deponeringsanlæg.

I den forbindelse udarbejdede Naalakkersuisut i 2014 retningslinjer for både håndtering af eksisterende dumpe og for etablering af deponeringsanlæg.

- Der er fokus på at få forbedret forholdene på dumpene og på sigt arbejde hen imod etablering af kontrollerede og miljøgodkendte deponeringsanlæg, skriver naalakkersuisoq, med henvisning til affaldsanlægssektorplanen fra 2015.

- En af målsætninger i affaldsanlægssektorplanen er, at alle dumpe i byer og bygder skal nedlægges eller omlægges til kontrollerede og miljøgodkende deponeringsanlæg inden udgangen af 2024.

Læs også Endnu en bygd med skidt udsigt til affaldshåndtering

Naalakkersuisut har dog på nuværende tidspunkt ingen beregninger på, hvad det vil koste at omdanne eksisterende dumpe til deponeringsanlæg.

- Kommunerne er lige nu i gang med dumpoprydninger rundt omkring i landet, skriver Mala Høy Kúko og fastslår, at skønnene i affaldsanlægssektorplanener er meget usikre.

Når der foreligger konkrete erfaringer fra kommunerne oprydninger, skal erfaringerne evalueres sidst på året, så der kan foretages et kvalificeret anlægsskøn.

Det er kommunerne, der har ansvaret for håndtering og bortskaffelse af affald, og de skal derfor selv etablere de fornødne miljøanlæg. Kommunerne kan dog via finansloven søge om tilskud til kommunale miljøanlæg.