BILLEDER Endnu en bygd med skidt udsigt til affaldshåndtering

Bygden Illorsuit er ikke ene om at have problemer med skidt og lort. I Ikerasaarsuk bliver affaldet dumpet lige opad et af husene, og den konstante vindretning gør, at afbrænding har været umulig i tre måneder.
11. september 2015 12:58

Med andre ord, bygden stinker og den ligger i samme kommune som Illorsuit - Qaasuitsup Kommunia.

- Dumpen har ikke været brændt af siden juli. Den er helt fyldt. Der stinker af maddiker, lort og tis, siger Nielsine Inûsugtok til KNR.

Med affaldet følger helbredsproblemer.

- Natrenovation er jo den bedste yngleplads for bakterierne. Så det er klart, der er stor risiko for infektionssygdomme, mave-tarminfektion med mere, siger landslæge Flemming Kleist Stenz.

Læs også VIDEO Skidt og lort hober sig op i bygd

 

Voldsom brand

Det er sundhedsskadeligt at have affaldet liggende mellem husene. Da lossepladsen ikke har været brændt af i flere måneder, fordi vinden blæser ind mod byen, bliver det ekstra farligt, når vinden endelig vender.

- Jeg kan huske en enkelt gang, hvor de brændte det af. Affaldet havde stået så længe, at flammerne blev enormt store, siger Nielsine Inûsugtok.

Læs også Naalakkersuisut varsler forårsrengøring på dumpene

 

Holder kommunen, hvad den lover?

Kommunen har planer om at rydde op på bygdens dump, men spørgsmålet er bare, hvornår?

- Med de midler, vi har til rådighed, kan vi foretage en oprydning af dumpen, men der er ikke økonomi til at flytte dumpen inden for de nærmeste år, siger Jens Mikelsen, direktør for anlæg og miljø i Qaasuitsup Kommunia.

Kerasaarsuk kan se frem til at få ryddet op på dumpen næste år, lover kommunen. Men det løfte har de hørt længe.

- Jeg tror først på det, når jeg ser den blive tømt. Hidtil har jeg ikke set nogen renovationsmedarbejdere, så jeg tror ikke på det, de har lovet os i så mange år, fastslår Nielsine Inûsugtok fra Ikerasaarsuk.