Naalakkersuisoq: Alle kollegier skal have brandalarmer

Nu skal alle kollegier have installeret røgalarmer, mener naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.
Ifølge loven er der ingen krav om hverken røg- eller brandalarmer på kollegier med færre end 10 soverum. Arkivfoto
12. december 2019 15:36

Natten til torsdag i sidste uge opstod en brand på et kollegie i Sisimiut.

Ingen kom til skade, men det kunne være endt galt. Der var nemlig hverken installeret almindelige røgalarmer eller brandalarmanlæg i bygningen.

Ifølge loven er der ingen krav om hverken røg- eller brandalarmer på kollegier med færre end 10 soverum. Kollegiet i Sisimiut havde heller ikke mere end 10 sovepladser, oplyser Departementet for Boliger og Infrastruktur.

Nyt reglement er på vej

Departementet oplyser, at et nyt bygningsreglement er under udarbejdelse. Det bliver nemlig et krav, at der bliver installeret røgalarmer i ikke bare nyt kollegiebyggeri, men i stort set alle former for byggeri til beboelse. Departementet undersøger desuden, i hvilket omfang det via lovgivningen er muligt at stille krav om installation af røgalarmer i eksisterende bygninger.

Naalakkersuisoq Karl Frederik Danielsen siger: 

- Jeg forventer, at det nye bygningsreglement kan træde i kraft, så snart forslaget har været i høring i løbet af det kommende år. I mellemtiden vil jeg blot tilskynde til, at man selv anskaffer sig en eller flere røgalarmer og sætter dem op i sin egen bolig. 

Beboere sikres mod brand

KNR har lavet en en rundringning til landets kollegieadministrationer, og den viste, at der er forskel på, hvordan kollegierne sikrer beboere mod brand.

For eksempel har Lions Kollegiet i Ilulissat hverken det ene eller det andet, men oplyste til KNR, at der ville blive installeret røgalarmer i de tre kollegieboliger allerede mandag.

LÆS OGSÅ Ingen lovkrav om røgalarmer på kollegie

På Campus Kujalleq fortalte kollegieinspektøren, at der er røgalarmer i opholdsstuerne på alle seks kollegier, og at man på kollegiet for unge under 18 år også har røgalarmer på hvert værelse.

I Nuuk oplyste beredskabschefen, at der på alle kollegier er lydgiver på fællesarealerne, som aktiveres af røg og vækker alle i bygningen. 

På kollegiet i Sisimiut, som brændte i sidste uge, har brandvæsenet også kontaktet de ansvarlige for byggeriet og bedt dem overveje at installere røgalarmer ifølge sermitsiaq.ag.