Der var ikke installeret røgalarmer på kollegiet i Sisimiut, hvor der opstod brand i sidste uge. En røgalarm kan købes til 70 kroner.Foto: KNR

Ingen lovkrav om røgalarmer på kollegie

To studerende nåede kun med nød og næppe ud af deres kollegie under en brand i sidste uge. Der var ingen røg -eller brandalarmer, og det behøves der heller ikke at være ifølge loven.

Natten til torsdag i sidste uge opstod en brand på et kollegie i Sisimiut. Det skriver Sermitsiaq.ag.

Ingen kom til skade under branden, men det kunne være endt galt, hvis ikke de studerende var blevet vækket af råb fra gaden.

Der var nemlig hverken installeret almindelige røgalarmer, som vi kender fra vores egne boliger, eller brandalarmanlæg, som man blandt andet bruger i mange offentlige bygninger.

Ifølge loven er der ingen krav om hverken røg- eller brandalarmer på kollegier med færre end 10 soverum. Men det mener Beredskabschef i Sisimiut, Ole Kreutzmann, at der skal laves om på.

- Vi så jo helst, at der var installeret automatisk brandalarmanlæg på kollegierne, da det er det sikreste valg, siger han.

Mange kollegier har røgalarmer

Efter en rundringning til landets kollegieadministrationer viser det sig, at der er forskel på, hvordan kollegierne sikrer beboere mod brand.

LÆS OGSÅ Kollegier er nedslidte og ramt af skimmelsvamp

Lions Kollegiet i Ilulissat havde, da KNR ringede, hverken det ene eller det andet, men kollegieinspektør Ingolf Skov oplyser, at han ville installere røgalarmer i de tre kollegieboliger allerede mandag.

På Campus Kujalleq fortæller kollegieinspektør Per Rødgaard, at der er røgalarmer i opholdsstuerne på alle seks kollegier, der hører under ham, og at man på det kollegie for unge under 18 år også har røgalarmer på hvert værelse.

Beredskabschef: Alle kollegier har røgalarm på fællesarealer

Beredskabschef i Nuuk, Knud Petersen, oplyser, at de altid anbefaler bygherren til kollegier og skoler at installere de såkaldte ABA-systemer. Det er brandalarmer med direkte forbindelse til brandstationen.

Knud Petersen oplyser, at der på alle kollegier i Nuuk er lydgiver på fællesarealerne, som aktiveres af røg og vækker alle i bygningen. Derudover har nogle kollegier også ABA-system. 

LÆS OGSÅ Overblik: Det kostede det Qeqqata Kommunia at bekæmpe naturbranden

På SPS-kollegierne for de socialfagligeuddannelser i Ilulissat har man ifølge fungerende beredskabschef i Ilulissat, Jens Dahl, el-røgalarmer på alle kollegieværelser og brandmeldingsknap med direkte kontakt til brandstationen på alle gangene. 

Desuden holdes der intro til brandsikkerhed og redningsplan to gange årligt, når de nye studerende flytter ind, fortæller souschef på SPS Marianne Nissen.

Ifølge sermitsiaq.ag  har områdeleder Poul Olsen fra Brandvæsenet i Sisimiut efter branden i sidste uge kontaktet de ansvarlige for kollegiebyggeriet i Sisimiut og bedt dem overveje at installere røgalarmer. 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt