QAQORTOQ Kollegier er nedslidte og ramt af skimmelsvamp

Det store antal forældede kollegier i landets uddannelsesbyer skal renoveres snarest eller erstattes med nye. Det mener SIKs Ungdom, der har foretaget undersøgelser af de forældede og skimmelramte kollegier.
Foto © : Google Street View
22. maj 2017 15:23

Og resultatet viser tydeligt, at der er behov for mange istandsættelser. I Qaqortoq har Arbejderhøjskolen 84 kollegieværelser. 34 af dem, altså langt over en tredjedel, er nedslidte og ramt af skimmelsvamp.

Pædagogelev Berthe Ane Hansen har boet i et af de nedslidte værelser.

- Det var ubehageligt at være inde i så dårligt indeklima. Specielt på værelserne. Der var skimmelsvamp i værelset og  dårlig luft. Det er usundt for børnene, siger Berthe Ane Hansen, hvis børn ofte var syge på grund af det dårlige indeklima.

SIK-ungdom mener, at de dårlige værelser blandt andet kan være skyld i de høje fraværsprocenter.

- Der er nogle, som ofte er fraværende p.g.a. deres boligforhold, blandt andet er børnenes sygedage på grund af indeklimaet med til at øge fraværet, siger formand for SIK-ungdom, Dorthinnguaq Brønlund.

Ifølge SIK’s ungdom, har organisationen forelagt behovet for en snarlig istandsættelse af kollegierne i uddannelsesbyerne for landspolitikerne.

- Vi har henvendt os om, at uddannelsessøgende fortsat bor i de her kollegier, selvom de er uhensigtsmæssige at bo i, siger Dorthinnguaq Brønlund.

Naalakkersuisut er i gang med planerne for kollegiebyggerier i uddannelsebyerne. Men prioriteringen kan foreløbig ikke offentliggøres, oplyser naalakkersuisoq for uddannelse, Doris Jakobsen overfor KNR.