Naturbranden har i følge Qeqqata Kommunia givet udfordringer med udstyr, særligt med manglende jordspyd, men også med tilstrækkelig slange- og pumpekapacitet.Foto: Aputsiaq Olsen Jonathansen

Overblik: Det kostede det Qeqqata Kommunia at bekæmpe naturbranden

Bekæmpelsen af naturbranden nordøst for Sisimiut, der hærgede i over en måned, har tilsammen kostet Qeqqata Kommunia knap 2 millioner kroner.

En rygeovn og en varm sommer med tørke blev en udfordrende kombination for Qeqqata Kommunia.

Naturbranden i Kangerluarsuk Tulleq

  • 657.000 kroner til lønninger til brandmænd fra Sisimiut.
  • 96.000 kroner til lønninger til brandmænd fra Maniitsoq.
  • 1.200.000 kroner til eksterne tjenesteydelser.

En naturbrand udviklede sig nemlig, da en rygeovn, der var under opsyn, antændte jorden ved Kangerluarsuk Tulleq nordøst for Sisimiut.

Ilden, der blev bekæmpet af lokale brandmænd fra Sisimiut og Maniitsoq, blev dog ved med at ulme i tørvelaget og blussede op flere gange op med overfladebrande.

For små og svage pumper

De lokale brandmænd forsøgte nemlig at bekæmpe ilden med pumper, der var for små og svage til den store naturbrand. Qeqqata Kommunia anmodede derfor om bistand fra både Kommune Qeqertalik og Avannaata Kommunia. Men det var ikke nok.

Ilden blussede nemlig op på et tidspunkt i en størrelsesorden og hastighed, som beredskabet i Qeqqata Kommunia ikke har tidligere oplevet, som i sidste ende fik Naalakkersuisut til at bede om hjælp fra Beredskabsstyrelsen i Danmark.

Og det har kostet kommunekassen.

Qeqqata Kommunia har nemlig måtte yde med en ekstra bevilling på 657.000 kroner til aflønning af brandmændene i Sisimiut og med 96.000 kroner til brandmændene i Maniitsoq. Samtidig har kommunen også måttet betale 1,2 millioner kroner til eksterne ydelser i forbindelse med naturbranden.

Det fremgår af kommunalbestyrelsens mødereferat.

Produktion af jordspyd

Naturbranden har nemlig i følge Qeqqata Kommunia givet udfordringer med udstyr, særligt med manglende jordspyd, men også med tilstrækkelig slange- og pumpekapacitet. Der blev derfor samtidig med bekæmpelsen af naturbranden også produceret nye jordspyd og fremskaffet slange- og pumpekapacitet fra andre byers beredskaber og fra erhvervslivet i Sisimiut.

Kommunerne har siden 1. juli 2010 haft ansvaret for redningsberedskabet i det åbne land. Denne opgave har i følge Qeqqata Kommunia frem til midten af 2010’erne været af begrænset opgave, men særligt i 2017 fik daværende Qasuitsup Kommunia og Qeqqata Kommunia udfordringer med flere naturbrande.

Qeqqata Kommunia vil derfor nu anmode Selvstyret og de kommunale parter om at opjustere samarbejdet om naturbrande og revurdere størrelsen af det kommunale bloktilskud i forbindelse med den kommunale overtagelse af ansvaret for beredskabet i det åbne land.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt