Naaja Nathanielsen: Naalakkersuisut skal stramme op om sin ejerrolle

Om tre måneder risikerer TELE-POST at stå uden ledelse, da den konstituerede administrerende direktør, Steen Montgomery-Andersen, og den konstituerede vicedirektør, Per Svendsen, begge har opsagt deres konstituering.
Naaja Nathanielsen Foto © : Naaja Nathanielsen/IA
Skrevet af Laura Aggernæs
29. april 2015 07:01

Og ifølge IA's politiske ordfører, Naaja Nathanielsen, kan den sag ses som et eksempel på, at Naalakkersuisut bør stramme op om sin ejerrolle i de helt- og delvist selvstyreejede selskaber.

- Nu har vi i nogle år hørt om uro i TELE's bestyrelser og i TELE's direktion. Men TELE står ikke alene med den uro. Der har jo også været tvivl om retningen og arbejdsgangene i en lang række af vores andre selskaber og selskaber, vi er medejere af, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

Læs også Ledelsen i Tele-Post skifter titler

 

Ønsker debat i Inatsisartut

Som eksempel nævner hun blandt andre det selvstyreejede olieselskab Nunaoil, hvor en hel bestyrelse trak sig i efteråret, og det delvist selvstyreejede mineralefterforskningsselskab Nunaminerals, der er på vej til at begære konkurs.

- Der er enormt meget behov for, at Naalakkersuisut strammer op omkring ejerrollen, og bliver mere klar på, hvad det er man vil. Og jeg kan kun anbefale, at man nu starter med at invitere Inatsisartut til en debat om det, så alle partier kan få lov til at komme med deres input, og vi kan få skabt lidt mere retning i arbejdet.

- For det lader jo til, at der mangler retning. Og det giver så en masse uro rundt omkring i selskaberne, siger Naaja Nathanielsen, der samtidigt minder om, at man skal huske på armslængdeprincippet.

 

Nye sager dukker op

Den samme opstramning omkring ejerrollen, mener hun også, at Naalakkersuisut skal gøre gældende i sagen omkring TELE-POST.

Læs også Michael Binzer har sagt op i TELE-POST

- Der har været adskillige direktører, der over de senere par år har sagt op. Der har været fællesskrivelser fra direktionen, der har været alt muligt. Så jeg kan jo kun konstatere fra min stol, at der ER uro, der skal håndteres. Og det er det tilsyneladende ikke blevet, for der bliver ved med at komme sager, siger Naaja Nathanielsen.

KNR har også forsøgt at få en kommentar fra formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen.

Men i et svar på forespørgslen fra KNR skriver Naalakkersuisut, at 'udpegelse af bestyrelsen i de helt eller delvist selvstyreejede aktieselskaber sker på baggrund af en samlet vurdering af bestyrelsens arbejde og foregår på selskaberne årlige ordinære generalforsamlinger', og at 'Naalakkersuisut har ikke yderligere af bemærke til denne sag'.