Selvstyret har nemlig oprettet en nødrute mellem Kulusuk og Nerlerit Inaat, så passagerer, der skal frem til for ekspempel Ittoqqortoormiit, kan nå frem til deres destination.

Nødrute i Østgrønland: 10.540 kroner for en enkeltbillet fra Kulusuk til Ittoqqortoormiit

Iceland Air har aflyst alle ruter til og fra Østgrønland. Nødrute er oprettet - men billetprisen er blevet dobbelt så dyr.

Indrejserestriktioner til Island betyder, at Iceland Air har aflyst alle ruter til og fra Østgrønland til og med september.

Det betyder dog ikke, at flyvningen til østkysten er stoppet. Selvstyret har nemlig oprettet en nødrute mellem Kulusuk og Nerlerit Inaat, så passagerer, der skal frem til for ekspempel Ittoqqortoormiit, kan nå frem til deres destination.

Der er bare en lille forskel: Billetterne er næsten dobbelt så dyre.

- Jeg synes, at det er lidt for overdrevent, at billetterne er så dyre. De billetter, vi havde over Island, kostede det halve, siger Nivi Lorentzen.

Rejsen fra Tasiilaq til Ittoqqortoormiit koster Nivi Lorentzen 11.540 kroner.

LÆS OGSÅ Alle unødvendige rejser til Island frarådes – sådan påvirker det dig

Hun skulle have været til Ittoqqortoormiit fra Tasiilaq med sin et-årige søn over Island.

Den tur kostede dem omkring 6.300 kroner. Men nu, hvor Selvstyret har sat nødruten i gang på grund af de aflyste rejser over Island, skal de i stedet for give 11.540 kroner til billetter på nødruten.

Faktisk har prisen været helt oppe på 21.300 kroner. Det vender vi tilbage til om lidt.  

- Hvorfor er det mon så dyrt? Jeg kan ikke se logikken i det, det er en to timers flyvetur. Normalt er er der to mellemlandinger via Island. At det koster dobbelt så meget nu, det forstår jeg ikke, siger hun til KNR.

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Island, og det er nu op til folk selv at vurdere, om deres rejse er ikke-nødvendig.

Coronavirus spænder ben for rejsende

Flyvningen mellem Kulusuk og Nerlerit Inaat skal finde sted med et King Air-fly hveranden uge.

Der er plads til ni passagerer på det lille fly. En Dash-8'er skal derudover tage afsted hver fjerde uge med plads til 37 passagerer.

LÆS OGSÅ Island indfører skærpede indrejseregler for alle lande

Hvorfor prisen er så høj, har KNR spurgt både Air Greenland og Departementet for Infrastruktur om. De har henvist til Coronasekretariatet, som har givet følgende skriftlige svar:

- Den rute, der kører lige nu, er en nødrute. Det er altså en ny rute, som ikke indgår i det almindelige rutenet, og derfor skal den afholde alle omkostninger selv, skriver Nels Ulrik Vinther, der er sekretariatsleder i Coronasekretariatet, i en mail til KNR.

Det er altså passagererne selv, som skal dække driften af nødruten. Derfor er billetterne så dyre, oplyser han.

10.000 kroner for en enkeltbillet til et barn

Da Nivi Lorentzen fik besked på, at hendes rejse via til Island var aflyst, blev hun nødt til at købe billetter til nødruten på Air Greenlands hjemmeside. Men da hun så priserne, fik hun sig en ubehageligt overraskelse.

Det viste sig nemlig, at hun skulle give 10.000 kroner for en plads til sit et-årige barn. I alt: 21.300 kroner.

- Jeg skrev en klage til Air Greenland. De svarede, at ruterne til Island lukkede så pludseligt, at de slet ikke havde tænkt over billetpriserne, siger Nivi Lorentzen.

KNR har set svaret fra Air Greenland. Her fremgår det, at Selvstyret ikke har været opmærksom på billetpriserne på spædbørn, dengang man oprettede nødruten.

De opfordrer til, at passagerer kontakter Selvstyret, hvis de oplever noget lignende. 

Prisen til barnet blev rettet, så nu koster billetten til den et-årige kun 1.000 kroner. 

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt