Qeqertalik: Nærdemokrati i fokus

Når Qaasuitsup Kommunia bliver delt i to i det nye år, så skal begge kommuner have nedsat nye politiske udvalg i deres kommunalbestyrelser.
16. oktober 2017 19:24

Kommune Qeqertaliks overgangsudvalg holdt søndag møde, hvor de nedsatte tre udvalg, der alle har fået grønlandske navne.

- Vi har organiseret kommunen på den måde, da vi ønsker, at kommunen skal passe til naturen og vores kultur, vores tankegang og desuden er det noget som vi selv har skabt, siger formand for overgangsudvalget, og kommende borgmester i Qeqertalik, Ane Hansen, til KNR.

De tre nye udvalg i kommunen skal nu kaldes "Inuit", "Timi Tarnilu" og "Inoqarfik":

Inuit, der betyder mennesker, er udvalget for Undervisning, Ældre- og Børneområdet.

Timi Tarnilu, der betyder krop og sjæl, er udvalg for Kultur og Fritid.

Inoqarfik, der betyder beboede steder, er udvalg for Anlæg, Miljø og Arbejdsmarked.

Derudover har Kommune Qeqertalik det lovpligtige økonomiudvalg, som de har kaldt Inua.

Overgangsudvalget har valgt at organisere kommunen på den måde, for at rationalisere og for at spare.

- Det skal ikke været sådan, at alt er centraliseret i hovedkontoret, hvor alle beslutningerne bliver truffet, siger hun.

For at sprede ansvaret, skal kommunalbestyrelsen fremover lægge et rammebudget, som lokalrådene kommer til at arbejde ud fra.

- Når der er lagt et årligt budget, skal lokalrådene i de enkelt byer have belutningskompetence, så de kan drive kommunens lokale anliggender indenfor det vedtagne budget. Bygdebestyrelserne skal også have rettighed til et budget, siger formand for overgangsudvalget, Ane Hansen.