Múte B. Egede er den største stemmesluger, og Kielsen halser efter

Múte Bourup Egede fik 3380 personlige stemmer ved inatsisartutvalget. Det er langt flere end andenpladsen.
Inuit Ataqatigiit (IA) med Múte Bourup Egede i spidsen er gået markant frem ved det grønlandske parlamentsvalg. Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
08. april 2021 05:39

Knap 66 procent af dem, der måtte stemme til Inatsisartut- og kommunalvalget, var ved stemmeurnerne i tirsdags. 

Faktisk er det den laveste valgdeltagelse, der har været til et inatsisartutvalg nogensinde. 

Men hvordan fordeler de personlige stemmer sig? KNR har fundet de tre politikere, der har været mest populære blandt vælgerne ved dette valg til inatsisartut.

1. Múte Bourup Egede: 34 år og valgets store sejrsherre

 

Mute Foto © : Emil Helms/Ritzau Scanpix
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

 

Det lykkedes Inuit Ataqatigiits partiformand, Múte Bourup Egede, at sikre et kanonvalg partiet, der er gået 11 procent frem. Men ikke nok med det kan han også kalde sig valgets helt store stemmesluger. 

Den unge partiformand fik nemlig 3380 personlige stemmer. Det kommer dem med næstflest stemmer ikke engang i nærheden af. 

Lige nu hviler alles øjne på Múte Bourup Egede. For som det ser ud nu, fører hans parti taktstokken, når fremtidens Naalakkersuisut skal sammensættes, og forhandlingerne er allerede gået i gang dagen efter valget. 

Hvis det bliver IA-formanden, der kan sætte sig for bordenden som formand for Naalakkersuisut, bliver han med sine 34 år den yngste på den post nogensinde. Men det ser han kun som en fordel:

- Jeg er klar. Jeg er ung – og det er en styrke for mig, sagde Múte Bourup Egede på valgnatten.

2. Kim Kielsen: Vraget partiformand i spidsen af Naalakkersuisut
 

Foto © : KNR / Malik Brøns
Foto: Malik Brøns, KNR
 

Den fungerende formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen fra Siumut, indtager en solid andenplads, hvad angår personlige stemmer. 1841 vælgere har nemlig sat deres kryds direkte ud for hans navn.

Kim Kielsen har ledet landet siden 2014, og han har flere gange sagt, at han var klar til en tørn mere på posten, men sådan kommer det formentlig ikke til at gå.

Mange har haft øjnene rettet mod de personlige stemmer i toppen af Siumut til dette valg. En uskreven aftale i partiet er nemlig, at den der får flest personlige stemmer, står i spidsen for forhandlingerne med andre partier. 

Nu bliver det formentlig Inuit Ataqatigiit, der skal drive forhandlingerne. Men hvis nu Siumut havde løbet med sejren som det største parti, havde det været interessant, hvordan forhandlingerne skulle foregå.

Kim Kielsen endte nemlig med at få flere personlige stemmer end sin formand, Erik Jensen, der fik 1186 styks.

Kielsen blev vraget som formand for Siumut til fordel for Erik Jensen under en nervepirrende afstemning på partiets landsmøde tilbage i november. Siden har der været uro på partiets indre rækker.

Efter valget understregede Erik Jensen, at han stadig ser sig selv som formand trods stemmefordelingen:

- Der kommer ikke til at ske nogen ændringer, ind til næste generalforsamling bliver afholdt om to et halvt års tid, sagde han til KNR.

3. Hans Enoksen: Naleraqs frontfigur og tidligere formand for landsstyret

 

Hans Enoksen Foto © : Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

Foto: Christian Klindt Sølbeck/Ritzau Scanpix

På tredjepladsen over stemmeslugere står den politiske veteran, Hans Enoksen. Han har fået 1471 personlige stemmer, og selvom det er nok til at sætte ham i top tre, er det langt færre, end han fik ved seneste inatsisartutvalg. 

Her sikrede Naleraq-formanden sig nemlig 2531 personlige stemmer.

Hans Enoksen er tidligere landsstyreformand og formand for Siumut, som han forlod i januar 2014. Her stiftede han Partii Naleraq, der op til valgkampen ændrede navn til Naleraq.

I februar blev Hans Enoksen sygemeldt efter en større hjerteoperation, hvilket betød, at han ikke deltog i Inatsisartuts Vintersamling.