Håndboldstjerner: Multisport som trækplaster til foreningsidræt

Omkring 70 børn deltager i sportsklubben K-33’s sports camp i Qaqortoq i disse dage.
Håbet med sports campen er at vække børn og unges interesse for forskellige sportsgrene.
Det er tidligere landsholdsspiller for Grønland i håndbold og elitetræner i Danmark Jakob Larsen og den norske landsholdsstjerne Maren Aardahl der er med på campen som instruktører.
Der kan vælges fodbold på fodboldbanen eller få hundrede meter derfra håndbold i idrætshallen. Der er sat to valgmuligheder fordi det kan være svært at få tilmeldinger nok hvis man kun kan vælge en sportsgren. Men der kan også ligge en bagtanke bag konceptet.
- Det er måske en skjult dagsorden for mig, at dem, der spiller fodbold, skal gå ind og begynde at spille håndbold, og dem, der spiller håndbold, går ud og spiller fodbold, siger Jakob Larsen til KNR.
På tværs af sportsgrene
Fodbold er som i resten af verden den største sportsgren i Grønland. Kombinationen med både håndbold og fodbold på programmet synes allerede nu at have vækket en interesse på tværs af de to sportsgrene, hvor fodbolddrenge tog bolden med hænderne.
- I går så jeg efter træningen, at de rendte rundt i sportshallen og spillede håndbold og organiserede en håndboldkamp. Og det glæder mit håndboldhjerte rigtig meget, fordi det der med at organisere håndbold på egen hånd er svært. Det bliver næsten altid fodbold, siger Jakob Larsen.
Det overordnede mål med K-33’s sports camp er at få børn og unge til at gå til foreningsidræt. Mange børn er i deres spæde start på interesse for at gå til idræt.
Håndbold med fodboldstrømper
Den situation bliver genkendt af norske Maren Aardahl, der spiller for Odense håndbold, som vandt sølv i Champions League for en lille måneds tid siden.
- For mig, og jeg tror også for børnene, så handler det om at være sammen med venner og lege med bolden, siger Maren Aardahl til KNR.
- Jeg kan se blandt deltagerne, at der er en stor gruppe venner. Og det er sådan det hele starter. De kan blive ved med at spille håndbold de kommende år, fordi de er sammen med deres venner. Og jeg kan også se fodbolddrenge er begyndt løbe rundt på håndboldbanen med fodboldstrømper på. Så vi håber, at disse drenge fortsætter med at gå ind i hallen efter at have været sammen med os på sports camp, siger Maren Aardahl.
Hun kommer som nævnt fra en hård sæson, hvor hun vandt det danske mesterskab sammen med Odense og sølv i Europas største klubturnering Champions League.
Oplevelsen at komme til Sydgrønland er også en god kontrast til livet som professionel spiller, hvor man kommer væk fra blitzlys og tv kamera og istedet lande i naturskønne omgivelser.
- Selvom jeg er nordmand og vant til natur, så er det anderledes her, og så elsker jeg også at træne børn, siger Maren Aardahl, der oprindeligt kommer fra Trondheim. Så hun vil ikke tøve med at slå til, hvis der skulle komme ny invitation til at komme til Grønland.