Moriusaq ligger i vejen for minedrift

Den forladte bygd Moriusaq ligger oven på en stor forekomst af ilmenit, og selskabet, der vil udvinde, forventer, at de forladte huse skal fjernes. Men det kan blive sværere end forventet for selskabet at købe husene, oplyser direktøren for Dundas Titanium.

Mineselskabet Dundas Titanium og Avannaata Kommunie er i kontakt om mineprojektet ved den forladte bygd Moriusaq i Nordgrønland. Ét af spørgsmålene, som parterne drøfter, er hvad der skal ske med bygningerne i den lukkede bygd:

- De ligger faktisk på selve licensen, så på et eller andet tidspunkt skal de jo væk, siger direktør i Dundas Titanium, Hans Jensen, om bygningerne i Moriusaq ved Qaanaaq.

Den nu forladte bygd kan altså blive revet ned som led i fremtidig minedrift på stedet.

Avannaata undersøger salg af huse

Avannaata Kommunia ejer flere bygninger og huse i Moriusaq, og borgmester i kommunen, Palle Jerimiassen (S), oplyser til KNR, at kommunen har drøftet sagen med Dundas Titanium, men at der endnu ikke er taget politisk beslutning om, hvorvidt kommunen vil sælge sine huse i Moriusaq til selskabet.

LÆS OGSÅ Gode nyheder gør Moriusaq-mine endnu mere attraktiv

- Vi er i gang med at få undersøgt husene. Vi skal først have på plads, hvem der ejer husene, før vi kan sælge eller få dem revet ned. Derfor er arbejdet stadig i gang, siger Palle Jerimiassen.

Dundas Titanium undersøger desuden muligheden for at købe de huse, der ejes af private borgere, men det har vist ikke at være helt problemfrit:

- Vi har kendskab til, at der er nogen, der vil have rigtig mange penge, og det kommer ikke til at ske. Vi vil gerne betale, men vi vil ikke betale det tidobbelte eller 50 gange af, hvad husene er værd, siger Hans Jensen, der understreger, at der også vil være en vis udgift forbundet med at få fjernet husene.

På borgmesterkontoret i Avannaata Kommunia lægger Palle Jerimiassen vægt på, at han er glad for udsigten til flere arbejdspladser i kommunen.

Derfor har parterne aftalt, at de vil samarbejde tæt:

- Jeg tror på, at det vil gavne befolkningen og vores kommune, hvis sådan et mineselskab bliver startet op her, siger Palle Jerimiassen.

I september vil kommunen afholde et borgermøde i Qaanaaq om mineprojektet ved Moriusaq. Strandene ved den lukkede bygd rummer ifølge de foreløbige undersøgelser en stor forekomst af ilmenit, som anvendes i hvid maling og titanium.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt