Qulaarpaa Monopolbrud skal give billigere indenrigsflyvning

To selskaber, Greenland Express og Aluu Airlines, står på spring for at flyve indenrigs i Grønland. De tror på lavere priser, både hos dem selv og hos Air Greenland.

Den ansvarlige Naalakkersuisoq for trafikken er ikke i tvivl. Knud Kristiansen tror på, at det bliver til glæde for Grønland, hvis der kommer konkurrence på indenrigsflyvningen.

- Jeg er overbevist om, at det vil føre til lavere priser for passagererne, sagde han på et pressemøde tirsdag.

Ud over lavere priser, så forventer Knud Kristiansen også, at det generelt vil forbedre mobiliteten og gøre det nemmere at tiltrække turister.

LÆS OGSÅ Aluu Airlines giver håb om lave flypriser

 

Billigere billetter

Det er på den baggrund, at han nu har anbefalet overfor Trafikstyrelsen i Danmark, at Greenland Express og Aluu Airlines får en tilladelse til at flyve både indenrigs samt til og fra Grønland.

Hos Greenland Express er direktør Gert Brask overbevist om, at han kan tilbyde markant billigere billetter end Air Greenland.

- Jeg tror på, at forbrugerne vil kunne mærke en stor forskel, når monopolet på indenrigsflyvningen bliver brudt, siger han.

LÆS OGSÅ Greenland Express klar til indenrigsflyvning i Grønland

 

Vil presse Air Greenland

Han siger, at han har lært af selskabets noget usikre take-off sidste år, og at Greenland Express derfor også kan sætte storebror Air Greenland under pres.

- Jeg kan ikke forestille mig, at de blot vil se på mens vi andre går igang, siger han.

- De vil også sænke deres priser, og det er netop formålet med mit projekt.

Han vil i første omgang betjene strækningerne mellem Upernavik og Paamiut.

Hos Air Greenland byder man de nye flyselskaber velkommen.

- Vi har den holdning, at konkurrence er sundt og fornuftigt. Det holder en til ilden, siger direktør Michael Højgaard.

 

Klar til priskrig

Han vil heller ikke afvise, at det kan tvinge Air Greenland til at sænke priserne på nogle af indenrigsflyvningerne.

- Kommer der nogen, der er markant billigere, så vil vi bruge den udfordring til at stille os selv spørgsmålet, er der noget her, som vi kan gøre på en anden og bedre måde. Så skal vi selvfølgelige matche det.

Michael Højgaard tror ikke, at konkurrencen umiddelbart vil gå udover Air Greenlands mulighed for at betjene hele landet.

 

Dyr vinter

Der er dog en ting, der kan komme til at gøre ondt på Air Greenland, nemlig hvis konkurrenterne kun flyver i sommerhalvåret.

- Enkelt sagt, så driver vi Air Greenland med underskud i vinterhalvåret. I sommerhalvåret har vi så et overskud til at dække dette, forklarer Michael Højgaard.

- Hvis en eventuel konkurrent kun flyver om sommeren, så vil vi have problemer med indtjening om sommeren. Det vil udfordre vores evne til at drive et system hele året rundt, slutter direktøren.


 

Sider