Modstander af statue: Godt at vi fik startet en debat

Paninnguaq Lind Jensen er skuffet over, at Hans Egede-statuen får lov til at blive stående.
- Selvfølgelig vil der i fremtiden blive taget de her emner op igen og så må man vurdere det til den tid, om det stadig er relevant, siger Paninnguaq Lind Jensen. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
23. juli 2020 06:45

- Selv om jeg er skuffet over, at vi ikke nåede vores mål, så er jeg glad for, at der er startet en vigtig debat.

Det siger Paninnguaq Lind Jensen, som arbejder som tatovør. Hun er kendt for at lave traditionelle inuittatoveringer - og så var hun modstander af, at statuen af Hans Egede skulle blive stående i Kolonihavnen i Nuuk. 

Hun har spændt fulgt med i debatten om statuens fremtid og håbede til det sidste på, at den ville blive fjernet eller flyttet.

Men sådan går det ikke. Afstemningen om statuens fremtid sluttede klokken 23:59 tirsdag aften, og et klart flertal stemte for, at den ikke skal væk: 921 stemte for, at statuen bliver stående. 600 mente, at den skal fjernes.

Alligevel er Paninnguaq Lind Jensen tilfreds . 

LÆS OGSÅ Borgmester om statuen: Fint nok at den bliver stående

- Jeg er meget tilfreds og faktisk også forbavset over, hvor mange mennesker der har haft en holdning, siger hun. 

Debatten fortsætter

Nu bliver underskrifterne samlet og sendt til kommunalpolitikerne.

Først ender afstemningen i Økonomiudvalget 20. august. Derefter får Kommunalbestyrelsen den på dagsordenen til mødet 1. september.

Afstemningen om den meget omtalte statue startede 24. juni. Tre dage før – eller rettere natten til nationaldagen 21. juni – blev statuen nemlig overhældt med rød maling og ordene ”Decolonize” blev sprayet på den. 

Og lige siden har debatten om afkolonisering, forholdet til Danmark, dansk overherredømme, kultur og traditioner kørt på fuldt blus.

- Selvfølgelig havde jeg helst set, at stauen blev fjernet. Men under debatten har jeg godt lagt mærke til, at det ikke var realistisk, at den blev fjernet her og nu, siger Paninnguaq Lind Jensen.

LÆS OGSÅ Glæde og utilfredshed over Hans Egede-statuens fremtid: Folk er ikke klar

Hun er dog sikker på, at vi langt fra er færdige med at diskutere afkolonisering, forholdet til Danmark og traditioner bare fordi afstemningen er slut. For afstemningen er bare et midlertidigt punktum i debatten, mener hun. 

- Selvfølgelig vil vi i fremtiden tage emnet op igen, og så må man vurdere, om en afstemning til den tid stadig er relevant, siger hun.