Borgmester om statuen: Fint nok at den bliver stående

For Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester gør det ikke noget, at Hans Egede-statuen bliver stående. Men debatten har været vigtig, siger hun.
- Selvfølgelig ville jeg havde ønsket, at der var flere, der havde stemt. Vi har leveret brevstemmer til de ældre, så jeg synes, at vi har nået bredt ud, siger Charlotte Ludvigsen. Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
22. juli 2020 12:18

Afstemningen om, hvorvidt Hans Egede skal blive stående på klippeknolden eller ej, er slut. Og der er et klart flertal for, at den ikke flytter sig: 921 stemte for, at statuen bliver stående. 600 mente, at den skal fjernes.

Det resultat overrasker ikke Charlotte Ludvigsen (IA), der er borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq (IA). Det var faktsk det resultat, hun havde regnet med. Hun er dog glad for den heftige debat, der er i gang.

- For mig gør det ikke noget, at den står der. Jeg synes, at det har været sundt med en debat om afkoloniseringen - og afstemningen betyder ikke, at debatten skal stoppe her.

LÆS OGSÅ Afstemning om Hans Egede er slut: Flertal sømmer statue fast til fjeldtop 

Natten til nationaldagen 21. juni blev Hans Egede-statuen overmalet med rød maling og ordet ”decolonize” (afkoloniser, red.) blev skrevet på den.

- Vi skal stræbe efter at blive et selvstændigt land, og for mig har det ikke så meget med statuen at gøre, siger Charlotte Ludvigsen. 

Omkring 1.500 borgere i Nuuk nåede at stemme, inden afsemningen sluttede klokken 23.59 tirsdag aften.

I alt har cirka 23.000 kunnet stemme.

Kunne havde været flere stemmer

Netop stemmetallet mener borgmesteren kunne havde været højere.

Borgerne i Nuuk havde to forskellige muligheder for at stemme på statuens fremtid. Det første mulighed var at stemme ved at sende et brev.

Det andet var det digitale løsning, gennem Kommuneqarfik Sermersooqs nye borger-portal, ”Kommuneqarfiga”.

- Selvfølgelig ville jeg havde ønsket, at der var flere der havde stemt. Vi har leveret brevstemmer til de ældre, så jeg synes, vi har nået bredt ud, siger borgmesteren. 

LÆS OGSÅ Debataften om Hans Egede blev forlænget med knap en time: Hvorfor skal vi stoppe nu?!

Nu bliver underskrifterne samlet og sendt til kommunalpolitikerne.

Først ender afstemningen i Økonomiudvalget 20. august. Derefter får Kommunalbestyrelsen den på dagsordenen til mødet 1. september.

- Som det er nu, så kommer det videre som en orientering af resultaterne fra borgerafstemningen. Men jeg mener ikke, at der rigtigt at noget at beslutte, siger Charlotte Ludvigsen.

Det er kommunen, der har ansvaret for statuen. Dermed er det politikerne i kommunalbestyrelsen, der har magten til at beslutte, om den skal flyttes eller ej. Men det er der altså ingen planer om.