Modstand mod grindefangst

Modstanden mod den færøske grindefangst - som foregår netop nu - er traditionen tro indledt af miljøaktivisten Paul Watson og organisationen Sea Shepherd der har flere både og frivillige aktivister omkring Færøerne.
Foto © : Ulloriaq Lundblad
Skrevet af Inge S. Rasmussen
26. juli 2015 12:29

Foreløbig er syv aktivister anholdt af politiet ifølge sermitsiaq.ag.

Og i år bliver kampen også ført på de sociale medier, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Det gælder ikke mindst facebook. Her retter Paul Watson på sin profil skytset mod Danmark, som han mener bærer en stor del af skylden for at grindefangsten foregår, fordi to danske orlogsfartøjer følger hvaljagten.

Watson har derfor sendt en mail til samtlige medlemmer af Folketinget, hvor han opfordrer til at stoppe krigsskibenes patruljering.

Læs også Danske specialstyrker skal beskytte hvalfangere

Ordfører: Watson er hyklerisk

Men selv om det ser voldsomt ud er aflivningen helt human, og dyreaktivisternes protester er hykleriske.

Sådan lyder reaktionen fra de Konservatives dyrevelfærdsordfører og ordfører for Færøerne - og Grønland - Rasmus Jarlov over for Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at grindehvalerne ikke er en truet art og fangsten er en del af den færøske kultur.

- Der er tale om en almindelig fangst af et byttedyr, der er blevet jagtet i mange hundrede år. Det er en del af kulturen og kosten på Færøerne, og det skal de selvfølgelig have lov til at fortsætte med, siger han.

Men det argument giver aktivisterne ikke meget for.

Paul Watson henviser til, at færingerne i dag jagter hvalerne fra motorbåde med radioudstyr og moderne våben.

Læs også Sea Sherperd på Færøerne

Watson: En pervers kultur

- Det er en perversion af en kultur, hvor hvalerne engang blev dræbt af nødvendighed af mennesker i nød. Nu bliver de slagtet for morskabens skyld, skriver Paul Watson på sin Facebook-profil.

Men grindedrabene skal ikke ses som en sport, der skal vurdere på, om der er lige forhold mellem hvaler og mennesker, lyder modargumentet fra Rasmus Jarlov.

- Der er jo heller ikke lige forhold i en svinestald mellem mennesker og dyr. Det er tilladt at slå dyr ihjel for at spise dem. Så længe man gør det så humant som muligt, så er der ikke noget at kritisere, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.