Mobiler bliver forbudt på børnebiblioteket

Fra begyndelsen af september er mobiler, Ipads, tablets og computere ikke længere velkomne på børnebiblioteket i Nuuk.
Fra september er der nultolerance af skærme på børnebiblioteket i Nuuk for alle besøgende. Billedet er ikke fra børnebiblioteket, men fordybelse er det, de håber at skabe rum til med den nye regel. Foto © : Morten Stricker/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
16. august 2024 15:39

Skærme fra iPads, mobiler, tablets og computere skal byttes ud med læselyst og rum til fordybelse på børnebiblioteket i Nuuk.

Det skriver de selv i en pressemeddelelse.

Årsagen er, at skærmene flyder for meget, og at de fleste børn kun kommer for at bruge det gratis internet til at spille eller se Youtube.

- Vi oplever indimellem familier med små børn, som kommer ind, mærker uroen og vender om igen i døren, siger bibliotekschef Elise Petersen ifølge pressemeddelelsen.

Hun sætter ord på, hvor ofte biblioteket bliver spurgt om, om de har høreværn til udlån, fordi det er svært at koncentrere sig om at læse.

- Hvis ikke man kan læse på biblioteket, så er der noget galt, og så må vi handle for at fremme læseglæde og læsekultur, siger hun.

Vold og selvskade

Initiativet har også en anden baggrund, for en dansk anbefaling fra 2024 viser, at børn mellem 5 og 17 år ikke bruger mere end en til to timer af deres fritid foran en skærm.

Men bibliotekarerne oplever, at børn kommer og ser på skærm mange timer om dagen, uden at indholdet er styret af en voksen, skriver de i pressemeddelelsen.

Og tidligere har Paarisa, PiSiu og Grønlands Politi herhjemme været ude med en advarsel om, at der florerer voldsvideoer mellem børn, og at de på sociale medier opfordrer hinanden til selvskade.

- Paarisa og PiSiu anbefaler, at forældre skal hjælpe deres børn med at skabe gode rammer for deres adfærd på nettet, og det støtter vi op om ved ikke længere at lade børnene sidde alene med det hos os, lyder det fra Elisa Petersen. 

Den nye nultolerance gælder også for de voksne, der kommer sammen med børnene. Så voksne med børn på biblioteket, må heller ikke hive mobilen frem.

Reglen træder i kraft 2. september og får følgeskab af to andre regler. Nemlig at børn under 4. klasse skal være i selskab med en voksen, og institutioner skal booke tid, før de kommer, så der fremadrettet er plads til alle på børnebiblioteket.