Jens Peter K. Rosbach fra llulissat spredte skræk og rædsel på gaderne i Ilulissat for to år siden, da han klædte sig ud som mitaartoq med fire døde hundehvalpe om halsen. PrivatfotoFoto: Privat

Mitaartoq med hvalpe om halsen: Til sidst gemte jeg mig i en affaldscontainer

En mitaartoq spredte skræk og rædsel på gaderne i Ilulissat for to år siden med fire døde hundehvalpe om halsen som pynt.

En bil kørte galt. Nysgerrige folk stimlede sammen og fulgte efter, mens en konvoj af biler i en lang kø også fulgte efter for at få et glimt af ham.

Det oplevede en mitaartoq fra Ilulissat for to år siden, da han valgte at udsmykke sig med fire døde hundehvalpe om halsen.

Om mitaartoq / mitaartut

  • Grønlænderne klædte sig ud, før kristendommen blev indført.
  • Der er ikke regler for, hvordan man skal klæde sig ud. Det bestemmer folk selv.
  • Formålet er at skabe underholdning og skræmme folk.
  • M​​​​​itaartut en gammel skik, der anvendes, når lyset er på vej tilbage igen efter mørketiden - som ved Helligtrekonger i starten af januar.

Kilde: Hans Lange

Og netop døde hundehvalpe, der bruges som udsmykning under mitaartut, har de seneste par dage været heftigt debatteret på Facebook.

Det sker, efter et billede af en anden mitaartoq, også fra Ilulissat, med døde hundehvalpe om halsen, er delt mange, mange gange.

- Det er chokerende og respektløst overfor hunde, skrev en modstander af hundehvalpehalskæden på Facebook, mens en anden Facebook-bruger anmeldte billedet til politiet.

Politiet bekræfter overfor KNR, at de har modtaget en anmeldelse, men har afvist den:

- Fordi vi ikke har nogen formodning om, at der er begået noget ulovligt. Der har derfor ikke været grundlag til oprettelse af en sag, forklarer Camilla Palmann, der er presse- og kommunikationsmedarbejder hos Grønlands Politi.

LÆS OGSÅ Mitaartoq skaber heftig debat på sociale medier

Men lad os skrue tiden tilbage igen med to år. Også til Ilulissat, hvor mitaartut er en årlig tilbagevendende tradition mellem nytårsdag og helligtrekongersdag.

- Mens jeg var på besøg hos nogle familiemedlemmer, spurgte et familiemedlem pludselig: hvem vil være mitaartoq? Og så fortalte han, at han havde fire døde hundehvalpe.

Sådan begynder Jens Peter K. Rosbach sin historie om den aften, hvor han spredte skræk og rædsel på gaderne i Ilulissat.

- Og så tog jeg mod til mig og klædte mig med de fire døde hundehvalpe, fortæller han.

- Mange mennesker fulgte efter mig. Der var også en kø af biler, der kørte efter. Folk stimlede sammen og fulgte efter mig. Jeg så det ikke selv, men folk fortalte senere, at en bil, der også fulgte efter, havde kørt ind i noget, fortæller Jens Peter K. Rosbach.

Men det er ikke første gang, at en mitaartoq anvender døde hundehvalpe som en del af sin udsmykning.

- Jeg har tidligere på Facebook set et billede af en mitaartoq, som enten var fra Nordgrønland eller Østgrønland, og som brugte døde hundehvalpe som en del af udsmykningen. Billedet var skrækindjagende at se på, men jeg tænkte, at det kunne være sjovt, at prøve det selv, fortæller Jens Peter K. Rosbach.

Og hans udsmykning vakte da i den grad også folks nysgerrighed. De ville se, hvilket hus han ville gå ind, så de kunne finde ud af, hvem han var. Han blev derfor jaget rundt i byen. 

- Til sidst hoppede jeg i en affaldscontainer, da jeg ikke kunne komme væk fra de mennesker, der fulgte efter mig. Og jeg lå i containeren i et stykke tid, indtil menneskeskaren omkring mig opløste sig, fortæller han.

Normalt afslører mitaartut ikke deres identitetet.

Jens Peter K. Rocbach fortæller til KNR, at han senere via Facebook har indrømmet, at det var ham, der udklædte sig ud med de døde hundehvalpe. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt