Minister fastslår: Uvist, hvornår Grønland får nye søkort

Udflytningen af Geodatastyrelsen får konsekvenser for de 73 nye søkort, som skulle have været leveret i 2018. Det bekræfter minister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

- De grønlandske søkort bliver ikke færdige til tiden. Det skyldes ikke økonomiske ressourcer, men et stort videnstab i forbindelse med udflytningen af Geodatastyrelsen til Aalborg. Ud af 15 medarbejdere, som arbejder med grønlandske søkort i Geodatastyrelsen, har 12 forladt deres stilling, svarer Danmarks Erhvervs- og vækstminister.

Geodatastyrelsen skal flytte fra København til Aalborg som en del af den danske regerings store plan for udflytning af statslige arbejdspladser. En lang række medarbejdere har derfor valgt at sige op.

Læs også Geodatastyrelse forventer forsinkelse

Og med sig tager de en viden, som er svær at erstatte.

- Produktion af søkort er et kompliceret arbejde, som kræver helt specifikke kompetencer, og det tager lang tid at oplære nye medarbejdere, da det primært sker ved sidemandsoplæring.

- Geodatastyrelsen ansætter løbende nye medarbejdere og indhenter desuden bistand til oplæring af disse fra styrelsens internationale søsterorganisationer og maritime samarbejdspartnere.

- Det er Geodatastyrelsens vurdering, at der vil gå længere tid, inden de nye medarbejdere i fuldt omfang kan varetage produktionen af søkort over Grønland, siger Troels Lund Poulsen.

Hvornår søkortene bliver leveret, står derfor hen i det uvisse. Og en eventuel revideret aftale bliver i øjeblikket drøftet med Selvstyret, siger den danske minister.

Sejler langsommere i ukortlagt farvand

Ifølge Arktisk Kommando har forsinkelsen ikke de store konsekvenser.

- Konsekvensen af de manglende søkort er, at vi skal sejle langsommere og være mere opmærksomme, når vi sejler i uopmålt farvand, har Thomas Bruun De Neergaard, presse -og informationsofficer hos Arktisk Kommando i Nuuk, tidligere sagt til KNR.

Læs også Aleqa Hammond: Regeringen nøler med vores sikkerhed

Forespørgselsdebat på vej

Aftalen om levering af nye søkort blev indgået i 2009, hvor Troels Lund Poulsen var miljøminister. I 2013, da Venstre sad i opposition, spurgte han selv ind til, hvordan aftalen om leverance af nye søkort skred frem, og ved et samråd i 2014 fastslog daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (Socialdemokraterne), at de fulgte planerne.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (Inuit Ataqatigiit) har sammen med Christian Juhl (Enhedslisten) og færøske Magni Arge (Tjóðveldi) indkaldt erhvervs- og vækstministeren til forespørgselsdebat om emnet. Søkortene bliver efter planen debatteret den 17. maj.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt