Geodatastyrelse forventer forsinkelse

Det er endnu for tidligt at kunne sige noget om, hvornår de nye søkort for området omkring Grønland bliver klar. Det oplyser Geodatastyrelsen til KNR.
Foto © : Andrea Ostermann
29. marts 2016 16:18

Den danske regerings plan om udflytning af statslige arbejdspladser må forventes at forsinke aftalen mellem Danmark og Grønland om levering søkort.

Det bekræfter presse -og kommunikationsansvarlige hos Geodatastyrelsen, Michael Borg Rasmussen.

Aftalen lød ellers på at styrelsen skulle have 73 søkort klar til Grønland inden 2018.

Men denne styrelse er nu flyttet fra København til Aalborg, og det har medført, at flere medarbejdere, der har specialliseret sig i grønlandske forhold, har valgt ikke at drage med til Jylland.

Læs også Udflytning truer løfte til Grønland

Den mulige forsinkelse ærgrer IAs folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

- Det har en rigtig stor betydning. Og i yderste konsekvens kan det handle om liv og død. Hvis man ikke har adgang til opdaterede elektroniske søkort, kan man hurtigt komme til at stå i en farlig situation, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Men for Arktisk Kommando vil de manglende søkort ikke gøre den store forskel i deres daglige arbejde.

- Konsekvensen af de manglende søkort er, at vi skal sejle langsommere og være mere opmærksomme, når vi sejler i uopmålt farvand, siger Thomas Bruun De Neergaard, der er presse -og informationsofficer hos Arktisk Kommando i Nuuk.

Læs også Der skal laves søkort over fjorden ved Qaanaaq

Dog kan det have en betydning for erhvervslivet, og derfor bakker Grønlands Erhverv op om at aftalen bliver overholdt indenfor tidsfristen.

- Det er meget uheldigt, hvis det her udflytningsprojekt i Danmark får den konsekvens. Det ved vi jo ikke om det gør. Det må den danske regering svare på. Jeg vil da anbefale, at Naalakkersuisut henvender sig til den danske regering og får ordentligt belyst om det får nogle konsekvenser for den vigtige aftale mellem Grønland og Danmark på det her punkt, siger direktør i GE, Brian Buus Pedersen.

Naalakkersuisoq for Infrastruktur, Knud Kristiansen, er på nuværende tidspunkt ved at indhente data om sagen, og kan derfor ikke udtale sig endnu.