Aleqa Hammond: Regeringen nøler med vores sikkerhed

Forleden kom det frem, at udflytningen af Geodatastyrelsen i Danmark kan medføre, at den danske regering ikke kan leve op til en aftale om at levere en række vigtige søkort til Grønland inden 2018.
Foto © : Siumut Folketingimi
Skrevet af Jonas Fievé
31. marts 2016 06:39

Det får nu det grønlandske medlem af Folketinget for Siumut Aleqa Hammond til at lange ud efter den danske regering.

Udflytningen af Geodatastyrelsen kan ifølge Dagbaldet Politiken skade arbejdet med de nye kort, fordi den danske regering risikerer at miste de højt specialiserede embedsmænd, der har ansvaret for, at aftalen med Grønland bliver overholdt.

Derfor mener Aleqa Hammond, at den danske regering gambler med grønlændernes sikkerhed.  

- Når det gælder stillinger i staten, der også udgør den essentielle del af eksperter, der arbejder med sø-­opmålingen i Grønland, er det beklageligt, at det viser sig, at regeringen har prioriteret sine politiske målsætninger, fremfor at prioritere opgaver der vedrører Rigsfællesskabets sikkerhed, udtaler Aleqa Hammond i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at den øgede aktivitet i Arktis har gjort det endnu vigtigere, at der bliver udarbejdet tidsvarende materiale - heriblandt nye og mere detaljerede kort men, at det virker som om, at Danmark nedprioriterer sine opgaver i landet.

- Vi kan ikke sætte lid til vores nuværende sikkerhedsforanstaltninger, vi kan ikke bare nøjes med, at vente på at en større ulykke eventuelt skulle indtræffe - da vil det være for sent, påpeger Aleqa Hammond i meddelelsen, som derfor opfordrer den danske regering til at komme med en ny dato for, hvornår søkortene kan være klar.