Minister: Danmark bakker op om længere foranstaltning i Grønland

Naalakkersuisuts ønske om en længere foranstaltning ved særligt grove forbrydelser, vil blive undersøgt af den danske justitsminister, når han kommer tilbage til København.
Den danske justitsminister Peter Hummelgaard (S) har været til flere møder i Nuuk, hvor naalakkersuisuts ønske om en længere foranstaltningsramme blev præsenteret. Foto © : KNR
09. juni 2023 07:17

Hvis Grønland ønsker at hæve foranstaltningsrammen på de grove forbrydelser, så vil Danmark gerne bakke op om det.

Sådan lyder det fra den danske justitsminister Peter Hummelgaard, da han stiller op til et interview med KNR.

- Vi har ikke nogen principiel modstand imod det, lyder det fra ministeren.

Han fortæller, at han som justitsminister ønsker at udvikle på de områder, som han har ansvar for, og at man i høj grad lytter til de ønsker, krav og behov, der kommer fra naalakkersuisut.

- Under mine møder her i Nuuk er jeg blevet præsenteret for et ønske om at hæve foranstaltningsrammen for de særligt grove forbrydelser, og det er klart noget, vi kommer til at undersøge nærmere, siger Peter Hummelgaard.

Et ønske fra naalakkersuisut

I den grønlandske kriminallov er der en foranstaltningsramme på maksimalt 10 år. Men i naalakkersuisut har man siden 2019 ytret et ønske om at hæve foranstaltningsrammen fra 10 år til 16 år i anstalten.

Og da der ikke er sket noget på området i de seneste år, sendte naalakkersuisut en opsang til den danske regering i april.

Her blev det pointeret, at den danske regering har nedprioriteret det grønlandske retsområde, til trods for at man flere gange har bedt om, at få det bragt i orden.

Dog fortæller Peter Hummelgaard, at man snart skal opdatere den grønlandske kriminallov, og at man i den forbindelse vil kigge nærmere på mulighederne for en øget strafferamme.

- Jeg vil begynde at kigge på det, så snart jeg er tilbage i København, siger justitsministeren.