COP21 Minik Rosing: Opmærksomheden omkring klimatopmødet i Paris er vigtig

Opmærksomheden omkring klimatopmødet i Paris er næsten lige så vigtig i sig selv, som hvilken aftale, man politisk når frem til. Det siger professor i geologi, Minik Rosing, der sammen med den islandske kunstner Olafur Eliasson udstiller grønlandske isbjerge midt i Paris.
Foto © : Simon Uldum
01. december 2015 08:18

Mens statsledere de kommende 12 dage skal forsøge at lave en bindende aftale om at bremse den globale opvarmning, kæmper andre for klimaet på andre måder.

Blandt andre professor i geologi, Minik Rosing, som sammen med den islandske kunstner Olafur Iliasson udstiller isfjelde fra Nuuk Fjord på et plads midt i Paris.

Det sker især for at nå den almindelige borger:

- Jeg tror, at rigtig mange mennesker er så langt fra naturen, at det med at se, at virkeligheden ER virkelig. Og jeg tror, at når folk ser et isfjeld, som er ret stor og måske reflekterer lidt over, at Grønland mister svarende til 1.000 af sådanne isfjelde hvert sekund, kan det måske alligevel få folk til at se lidt anderledes på det, siger Minik Rosing til KNR.

LÆS OGSÅ COP21 Klimademonstrationer flere steder i Canada

Læs også BILLEDER Stil skoene og marcher for klimaet

Minik Rosing håber, at politikeren når frem til en bindende aftale om at nedbringe CO-udslip. Gerne med så meget som muligt.

Men alene dét, at så mange lande og medier deltager i topmødet, gør i sig selv en forskel.

- Min forhåbning er selvfølgelig, at man kommer frem til nogle aftaler og får en eller anden form for fælles forståelse for, at det er nødvendigt, at man gør noget nu og kommer i gang. Og det måske i virkeligheden er vigtigere, at man kommer til den fælles forståelse, end at man til slut har en bindende aftale.

Det betyder nemlig, at erhvervslivet også støtter en grøn omstilling.

- Investorer har fået øje på grønne og vedvarende energikilder og den slags. Det begynder at være mere sikre og give bedre afkast end i kuld og olie. Det gør selvfølgelig ikke, at det er mindre vigtigt, at der sker noget på COP21, men det betyder, at der også er andre kræfter, der skubber med, siger Minik Rosing.

Isbjergene kan ses på Place du Pantheon i Paris den 4. december.

Læs også COP21 Klimatopmøde i Paris starter i dag

Læs også COP21 Titusinder demonstrerede for klimaet'

Læs også COP21 100 tons isskosser til Paris

Læs også COP21 Det bør du vide om FN’s årlige klimakonference