Minik Høegh-Dam dømt i Landsretten
Minik Høegh-Dam, som er løsgænger i Avannaata Kommunia, er i dag blevet dømt i Landsretten.
Han stod anklaget for salg af euforiserende stoffer.
Landsretten har dog ikke fundet bevis for narkotikahæleri, men retten fandt ham skyldig for hæleri, hvorfor han har fået en betinget dom på 20 dage i anstalten med en prøvetid på et år.
Det er en afgørelse, der har været længe undervejs.
Sagen startede i august 2018, da politikerens lejlighed blev ransaget af politiet.
Her blev der fundet 154.805 kroner i kontanter, hvoraf 151.900 kroner lå gemt i et brilleetui og resten i hans pung. Politiet mente, at pengene stammede fra hashsalg eller anden ulovlig aktivitet. Landsretten har afgjort, at de penge bliver konfiskeret.
Men da sagen kom for retten ved Sermersooq Kredsret 25. marts 2021, blev Minik Høegh-Dam frifundet. Her valgte anklageren at anke dommen, og derfor skulle Landsretten se på sagen.
Pengene kom fra familieforretningen
Sagen blev dog ad flere omgange udsat i Landsretten, blandt andet på grund af manglende tolk til at oversætte Minik Høegh-Dams vidneforklaring fra grønlandsk.
Men nu lykkedes det. Under sin vidneforklaring i kredsretten siger Minik Høegh-Dam, at pengene stammede fra familiens fiskeriforretning.
Men han har i Landsretten svært ved at forklare, hvad pengene præcist skulle bruges på. Han siger, at han ikke kan huske det, da det er så længe siden.
Samtidig benægter han at have solgt hash.
Sagen kører i Landsretten i Nuuk, mens Minik Høegh-Dam er med over en videoforbindelse fra Ilulissat.
Ekskæreste vidner om hash salg
Minik Høegh-Dams ekskæreste vidner torsdag i Landsretten. De var sammen i tre år og gik fra hinanden i 2019.
Hun forklarer, at pengene, som blev fundet i Minik Høegh-Dams lejlighed, kom fra hash salg. Den samme forklaring afgav hun, da hun blev afhørt af politiet.
I sin afsluttende bemærkning i retten lægger anklageren vægt på ekskærestens påstand om, at pengene kommer fra hash salg.
Forsvareren mener dog ikke, at ekskærestens forklaring kan bruges til at finde Minik Høegh-Dam skyldig, fordi hun ikke afgav den samme forklaring i kredsretten.
Desuden påpeger forsvareren, at der ofte bliver handlet med kontanter i det grønlandske samfund, og derfor giver det mening at have kontanter liggende.
I retten kom det frem, at Minik Høegh-Dam ikke ville give samtykke til, at Grønlands Politi måtte kigge på hans bankkonto, da de ransagede politikerens hjem i 2018. Derfor mener anklageren ikke, at pengene kan være kommet på lovlig vis.
For hvorfor må man ikke se kontoen, hvis pengene er tjent på lovlig vis, spørger anklageren ud i rummet under sine bemærkninger efter forsvareren.
Dommen er hård
Minik Høegh-Dam nægter sig dog fortsat skyldig.
- Det har været forfærdeligt, at sagen har trukket så langt ud. Jeg har ikke gjort noget ulovligt, siger Minik Høegh-Dam i Landsretten.
Efter domsafsigelse fanger KNR forsvaret, som mener, at dommen er hård.
- Vi ville gerne have haft frifindelse. Når de så vælger at dømme, skal de finde den rigtige foranstaltning, og der er betinget anstaltsanbringelse i det her omfang måske også rigeligt, når man tænker på sagsbehandlingstiden, for sagen er fra 2018.
- Så jeg synes, dommen er hård, siger Finn Meinel, der er forsvar i sagen.
Anderledes lyder det fra anklager i sagen Martin Strandby Nielsen.
- Anklagemyndigheden er tilfreds med, at retten har fulgt vores påstand om, at der skulle dømmes for hæleri.
- Vi er også meget tilfredse med, at en sag, der har været lang tid undervejs - også for lang tid - nu har fået en afslutning. Det er det mest rigtige for alle parter, at den endelig er slut.
Selvom det er en hård dom, mener Minik Høegh-Dam og hans forsvar også, at det er rart, at sagen er slut, fortæller forsvaret.