Hash: Mindre endte i hænderne på politiet sidste år

Mængden af hash, som politiet har beslaglagt, er faldet fra 2022 til 2023. Årsagen er ifølge vicepolitiinspektøren tilfældighedernes spil.
Mængden af beslaglagt hash er faldet med godt 30 kilo fra 2022 til 2023. Foto © : Malik Brøns / KNR
03. april 2024 07:40

I 2022 blev der beslaglagt knap 130 kilo hash på landsplan her i landet. Sidste år – altså 2023 – var det tal knap 96 kilo.

Det viser tal fra politiets årsstatistik.

Helt konkret har politiet beslaglagt 34 færre kilo hash i 2023 end året før. Et fald, der ifølge politiet ikke kan forklares med en direkte årsag, for:

- Nogle gange er det en tilfældighed, om vi finder 500 gram eller 20 og 30 kilo. Derfor vil det variere fra år til år, selvom vi holder det samme kontroltryk.

- Vi laver jo også nogle efterforskninger på noget mere organiseret kriminalitet, og der vil det også naturligt variere, hvor meget vi finder, siger vicepolitiinspektør ved Grønlands Politi Lars Bjerregaard.

Status quo

Han understreger dog, at kontroltrykket, i særdeleshed fra tolderne, er nogenlunde det samme, som de forgangene år.

Og selvom politiet det forgangene år har konfiskeret en mindre mængde hash end året før, betyder det ikke, at der bliver smuglet mindre.

- Antallet af sager vi har behandlet om narkotika er cirka det samme i 2023 som i 2022. Derfor er det vores indtryk, at indsmuglingen ikke har ændret sig væsentligt, men dette er behæftet med meget stor usikkerhed, siger visepolitiinspektøren.

Årsstatistikken viser, at de største mængder blev beslaglagt i Kangerlussuaq og Nuuk med henholdsvis godt 43 et halvt kilo og knap 34 kilo.

De to steder topper også listen med hensyn til antal sager. I Nuuk blev der lavet 243 sager, mens der i Kangerlussuaq blev registeret 155 sager, om overtrædelse af loven om euforiserende stoffer.

Også færre bodypackere

Han kan ikke give et mere konkret bud på, hvorfor tallet er faldet fra 2022 til 2023.

- Vi kan bare konkludere, at vi har beslaglagt mindre og har færre bodypackere.

Faktisk er antallet af bodypackere faldet fra 62 til 46, og det tilskriver Lars Bjerregaard den store opmærksomhed, der har været på netop bodypacking.

- Jeg håber, at faldet er et udtryk for, at der er færre, der tør tage chancen, fordi det er livsfarligt. Man skal vide, at det ikke er risikofrit at smugle narkotika, siger Lars Bjerregaard til sidst.