Mette vendte tilbage,Taalaq flyttede væk: Kysten mangler arbejdspladser 

Både Inatsisartut- og kommunalvalgkampen fokuserer på affolkning og tilflytning. KNR har talt med én, der er flyttet væk fra sin hjemstavn og én, der er flyttet tilbage.
Mette Berthelsen har efter ni år i Nuuk valgt at vende tilbage til sin hjemby. Modsat er Taalaq Davidsen flyttet væk fra sin hjemstavn uden planer om at vende tilbage. Foto © : Privatfoto
16. marts 2021 11:53

Kysten kæmper for at holde på folk, mens Nuuk vokser og vokser.

Affolkning og tilflytning er et tema i den igangværende valgkamp. Både kommunalt og nationalt. 

Her i 2021 bor en tredjedel af Grønlands befolkning i hovedstaden. Faktisk steg Nuuks indbyggertal med 474 personer sidste år, så der nu bor 18.800 i byen. 

Det viser en opgørelse fra Grønlands Statistik. 

LÆS OGSÅ Siumut vil flytte arbejdspladser og uddannelser fra hovedstaden

Udover Kommuneqarfik Sermersooq oplevede også Kommune Kujalleq og Avannaata Kommunia en stigning i folketallet sidste år. I 2021 bor der 15 flere i Kommune Kujalleq end sidste år, mens stigningen i Avannaata Kommunia tæller 94.   

Den kommune, hvor folketallet faldt mest i 2020, er Qeqqata Kommunia. Her faldt indbyggertallet med 73 personer, så der nu bor 9.305 i kommunen. 

Svært at se en fremtid 

26-årige Taalaq Davidsen er en af dem, der har valgt at flytte fra Qeqqata Kommunia. I 2019 sagde hun farvel til Sisimiut og satte kursen mod nord til Ilulissat. 

- Det gjorde vi på grund af min kærestes arbejde. For han kunne ikke få arbejde som skibsmontør i Sisimiut, fortæller Taalaq Davidsen. 

Lige nu kan hun ikke forestille sig at vende tilbage til sin hjemby.  

- Jeg ser Sisimiut som en spøgelsesby, som kan ikke komme fremad. Derfor mener jeg ikke, at vi har fremtid i Sisimiut, selvom det meste af vores familie er i Sisimiut.

Mette Berthelsen
Mette Berthelsen Foto © : Mette Berthelsen

Tid i naturen er vigtig for Mette Berthelsen. Det var noget af det, der gjorde, at hun sidste år valgte at fytte fra Nuuk til Sisimiut. Privatfoto. 

For 33-årige Mette Berthelsen var familien netop en af grundene til, at hun, hendes mand og deres to børn forlod Nuuk og flyttede tilbage til Sisimut sidste sommer. 

De ville tættere på børnenes bedsteforældre og naturen. 

 - Det er afstressende at være flyttet hertil. Vi kom væk fra travlheden og har fået mere tid til hinanden og kan være mere i naturen, forklarer Mette Berthelsen. 

Arbejde, sundhed og boliger 

På spørgsmålet om, hvad der skal til for, at flere vælger at blive i deres hjembyer eller vende tilbage til dem, peger både Taalaq Davidsen og Mette Berthelsen på behovet for arbejdspladser. 

- Hvis der var flere arbejdspladser til dem, der har en højere uddannelse, kunne vi godt tænke os at rejse tilbage, siger Taalaq Davidsen. 

Og Mette Berthelsen stemmer i: 

- Hvis flere skal vende hjem til deres hjemsted, bør der være flere arbejdspladser på kysten, der passer til deres uddannelse, siger hun og fortsætter: 

-  Man kunne eksempelvis flytte arbejdspladser fra selvstyret og lave afdelinger på kysten, så arbejdspladserne i selvstyret spredes fra Nuuk og ud til kysten. 

Derudover mener Mette Berthelsen, at der er brug for forbedringer i sundhedsvæsenet uden for hovedstaden. Hun nævner manglen på jordemødre som eksempel. 

- Og så er der brug for bedre boliger på kysten. Så de er ligeså gode, som dem, man bor i i Nuuk.