Mette Frederiksen kommer til Grønland: Vil markere undskyldning og diskutere sikkerhed

Statsministeren kommer til Nuuk og Ilulissat senere i marts. Undskyldning til eksperimentbørnene, grøn omstilling og et særligt fokus på sikkerhedssituationen på grund af krigen i Ukraine er på dagsordenen.
Den grønne omstilling og sikkerhedsituationen er på dagsordenen, når Mette Frederiksen kommer på officielt besøg. Foto © : Naalakkersuisut.
05. marts 2022 13:32

Fra den 14. til den 17. marts besøger statsminister Mette Frederiksen Nuuk og Ilulissat.

Der er flere store punkter på dagsordenen, som hun skal diskutere sammen med formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede.

Højt står en markering af hendes undskyldning til de såkaldte eksperimentbørn, der blev sendt til Danmark i 1951.

Múte B. Egede glæder sig til besøget og til at få genbekræftet relationerne til Danmark.

- Jeg ser frem til at byde Mette Frederiksen velkommen til vores land. Det bliver hendes andet besøg i Nuuk som statsminister og første gang i Ilulissat. Besøget vil understrege vores partnerskab og styrke de grønlandsk-danske relationer, siger han i en pressemeddelelse.

Skal diskutere sikkerhed efter krigen i Ukraine

Lige nu raser en historisk krig i Europa. Rusland indledte i sidste uge en invasion af nabolandet Ukraine. Det har sendt rystelser gennem det internationale samfund, og der bliver talt om en ny global sikkerhedsorden.

Det skal de to regeringsledere også diskutere.

- Det officielle besøg vil have særligt fokus på den aktuelle sikkerhedspolitiske situation i Ukraine samt klimaforandringer, grøn omstilling og uafhængighed af fossile brændstoffer, står der i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ Forsker om krigspause i Arktisk Råd: Det må ikke afgå ved døden 

Under besøget vil Mette Frederiksen markere sin undskyldning til de 22 såkaldte eksperimentbørn under et arrangement i Katuaq den 15. marts.

Múte B. Egede og Mette Frederiksen skal også møde elever fra GUX Nuuk, hvor der skal holdes oplæg og debat.

Derefter går turen videre for de to til Ilulissat, hvor fokus vil blive drejet mod klimaforandringerne og den grønne omstilling. De to regeringsledere skal blandt andet besøge Isfjordscentret og sejle.

Siger også undskyld på onsdag i Danmark

Mette Frederiksen vil inden rejsen hertil sige undskyld til de tilbageværende eksperimentbørn ved et arrangement på Nationalmuseet i København. Her vil Múte B. Egede også være med.

- Den 8. december 2020 gav jeg en skriftlig undskyldning til de seks nulevende, men jeg er glad for, at det nu er muligt at gennemføre et arrangement, hvor vi kan mødes, siger Mette Frederiksen og uddyber i en pressemeddelelse:

- Deres historie og de tragiske konsekvenser af det forsøg, de blev en del af, har berørt mig dybt. Derfor ser jeg frem til endelig at kunne sige undskyld på Danmarks vegne ved et personligt møde, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Formanden for Naalakkersuisut mener, at det har stor betydning, at statsministeren vælger at markere sin tidligere undskyldning direkte til de seks tilbageværende, der var en del af eksperimentet i 1951.

- Det betød meget, da statsministeren undskyldte skriftligt i december 2020, men det betyder mindst ligeså meget, at de seks nulevende nu får en undskyldning ansigt til ansigt. Det er en historisk dag, som hele Grønland såvel som jeg selv har set frem til, siger han.