Mette F i julehilsen til Grønland: Få steder har klaret coronaen lige så godt som jer

Statsministeren kalder Grønlands indsats mod corona for "imponerende".
- Hos jer har I formået at holde smitten næsten helt ude af samfundet – få steder på jorden har klaret det lige så godt som jer, siger Mette Frederiksen til Grønland. Foto © : Statsministeriet
Skrevet af Christine Hyldal
24. december 2020 11:56

Ingen – som i ingen- havde ved årets start forudset, at det i 2020 det skulle blive helt normalt at få stukket en lang vatpind ned i halsen og op i næsen. 

Ingen havde heller forudset totale nedlukninger, fly, der blev stående på jorden, og virksomheder, der ville gå konkurs på grund af absolut intet at lave.

Men sådan blev 2020. Heldigvis er Grønland – i hvert fald ind til videre – sluppet nogenlunde nådigt fra coronapandemien.

Ingen er døde af covid-19 her i landet, og der er heller ingen, der har været indlagt på sygehusene.

Salomon Øerne og Samoa

Netop det kvitterer statsminister Mette Frederiksen (S) for i en video, som hun har lavet til Grønland.

- Vi har haft et år i Danmark, som vi aldrig vil glemme. Det har I også. Corona er en hård modstander. Men hos jer har I formået at holde smitten næsten helt ude af samfundet – få steder på jorden har klaret det lige så godt som jer, siger hun.

Dermed lægger sig Grønland sig op ad steder som Salomon Øerne, hvor 15 har været smittet, og Marshall Øerne og Samoa, hvor der heller ikke er registreret dødsfald på grund af covid-19.

LÆS OGSÅ Mette Frederiksen går i selvisolation

USA er det land i verden, hvor flest er døde af corona. Efterfulgt af Brasilien, Indien, Mexico og Storbritannien. 

Ifølge tal fra John Hopkins University er Litauen det land i Europa, hvor der er flest smittede pr 100.000 indbygger. 

Derefter følger Kroatien, Luxemborg , Slovenien, Sverige, Holland og Danmark. 

Nederst på listen er Norge og Finland.

Hverken Grønland eller Færøerne er med på listen, som dr.dk har trukket fra John Hopkins University.

Smitte kommer snigende med indrejsende

- I har holdt smitten på afstand og er kommet bedre gennem krisen økonomisk, end mange havde troet. Også selv om turismen er hårdt ramt. Det er simpelthen imponerende, siger Mette Frederiksen.

I de sidste dage op til jul blev det dog sværere at holde coronaen på afstand. Folk rejste ind i Grønland fra Danmark, hvor smitten skyllede ind over landet i en anden bølge efter foråret.

Men nu er en vaccine på trapperne. 

I Danmark får de første stukket en nål i armen allerede på søndag, og de første doser når frem til Grønland i næste uge, er forhåbningen i Landslægeembedet. 

- Vi har sikret gratis vacciner til alle i rigsfællesskabet. Det giver håb om at 2021 bliver et bedre år, siger Mette Frederiksen.