Mere miljøgift i tynde isbjørne

Isbjørnene mister i disse år deres fødekammer og nu viser ny forskning, at det er dobbelt udsundt for de store bjørne at blive tynde.
Foto © : KBH Zoo
05. februar 2017 12:42

Mindre havis betyder flere miljøgifte i isbjørne. Det skriver norske Forskning.no, som rapporteret om en undersøgelse af 112 isbjørnehunner på Svalbard.

Problemet er, at tynde isbjørne ophober flere giftstoffer i  kroppen, end de mere polstrede bjørne.

Fødekammer smelter

Undersøgelsen viser at i takt med, at havisen forsvinder, så bliver bjørnene tyndere, fordi de mister deres naturlige jagtmark, havisen. Det betyder mindre føde og mere udmagrede isbjørne.

Den nye forskning fra blandt andet Norsk Polarinstitut viser, at når isbjørnene er mest udmagrede, har de højere koncentrationer af miljøgifte i kroppen, end når de kan jage på havisen og har adgang til sælkød.

Giften føres ud i organer

Giftstofferne ophober sig i fedtet og når de isfrie perioder med madmangel bliver længre må bjørnene tærre på deres fedtresserver for at overleve. Dermed optages miljøgiften i blodbanen, med den konsekvens at vigtige organer som lever, blod og hjerne bliver udsat for giftstofferne.

Ifølge forskere vil der allerede inden for 20-30 år være isfrit i Arktis om sommeren, hvorfor miljøgiften er trussel mod isbjørnene.