Alvorlig miljøgift går i isbjørnens hjerne

Forskere fra Danmark og Canada er bekymrede over nye fund, der dokumenterer, at giftige fluoridforbindelser er i stand til at vandre fra blodet til hjernen hos isbjørne.
Skrevet af Karsten Sommer
23. juli 2013 07:10

- Og hvis stofferne kan krydse fra blod til hjerne hos bjørne, gør de det også hos mennesker, siger professor Rune Dietz fra Aarhus Universitet.

Forskerne bygger deres resultater på undersøgelser af hjerner fra 19 isbjørne fra Illoqqortoormiut-området i Østgrønland.

De skadelige fluorstoffer har været anvendt i industriprodukter gennem seks årtier, og omfatter stoffer som afviser vand og olie, som findes i tekstiler, papirvarer, fødevareemballage, lægemidler, rengøringsprodukter og skum til brandslukning.

Gennem de seneste 40 år er PFAS blevet spredt over hele kloden, og man ved nu, at stofferne er giftige for både dyr og mennesker.

Produktionen af stofferne er nu ophørt i den vestlige verden. Imidlertid har Kina øget produktionen.
En anden ny undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenterer, at koncentration af de skadelige stoffer i de østgrønlandske isbjørne og ringsæler begyndte at falde efter 2006.

- Det ser lovende ud, at forureningen nu er på tilbagegang. Denne udvikling bør fortsat støttes af de nationale og internationale myndigheder og forbrugerne, siger Rune Dietz.