Meningsmåling: Det tyder på genvalg til Høegh-Dam og Chemnitz

Trods tegn på store bevægelser i vælgerhavet, ser det ud til, at både IA og Siumut beholder deres pladser i Folketinget.
Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut bliver ifølge meningsmåling den helt store stemmesluger ved det kommende folketingsvalg. Foto © : KNR
27. oktober 2022 07:53

Med mindre end en uge tilbage af valgkampen kommer den første meningsmåling, som løfter sløret for, hvordan de grønlandske vælgere vil sætte deres kryds.

Meningsmålingen er foretaget mandag 24. oktober af den færøske analysevirksomhed Aperaa.gl og viser, at det lige nu er Siumut og Inuit Ataqatigiit, der står til at vinde de to grønlandske pladser i Folketinget.

Siumut ligger til at få hele 41,8 procent af stemmerne, hvilket er en markant fremgang på 11,5 procent i forhold til folketingsvalget i 2019. Mens Siumut stormer frem, står IA til at få 24 procent af stemmerne og en tilbagegang på hele -10,3 procent sammenlignet med seneste folketingsvalg.

  

Foto © : KNR, Johannes Olsen

Får meningsmålingen ret, vil det være fjerde valg i træk, at Inuit Ataqatigiit bløder vælgere og første gang siden 2005, at partiet ikke bliver det største ved et folketingsvalg.

Sådan har vi gjort

KNR har fået analysevirksomhed Aperaa.gl til at lave en meningsmåling, der ser på, hvilket parti de grønlandske vælgere vil stemme på til folketingsvalget 2022. 

578 respondenter, som udgør et repræsentativt udsnit af den grønlandske befolkning, har deltaget i undersøgelsen. Det betyder, at der i undersøgelsen er taget højde for blandt andet køn, alder og bosted.

Når man laver stikprøver, vil resultaterne altid været behæftet med usikkerhed. I denne meningsmåling er den maksimale usikkerhed på +/÷ 4,7 procentpoint.

Der skal dog flyttes mange vælgere, hvis IA skal miste sin stol i det danske parlament. Lige nu står Demokraatit til at få 16,2 procent af stemmerne og blive det tredjestørste parti. Formår Demokraatit at overhale enten IA eller Siumut, vil det være første gang siden 1998, at et andet parti end IA og Siumut vinder en plads i Folketinget.

Massiv opbakning til Aaja Chemnitz og Aki-Matilda Høegh-Dam

Får meningsmålingen ret, bliver det som nævnt IA og Siumut, der får hver en plads i Folketinget. Spørgsmålet er så bare, hvem der kommer til at repræsentere de to partier i parlamentet.

Ser man nærmer på kandidaternes personlige stemmetal, har begge de nuværende folketingsmedlemmer et komfortabelt forspring ned til deres partifæller. Aaja Chemnitz (IA) får 74 procent af de stemmer, der er givet til IA, mens Aki-Matilda Høegh-Dam (S) står for 87 procent af Siumut-stemmerne.

I de øvrige partier ser man samme tendens, nemlig at stemmerne samler sig om én kandidat. Kun hos Atassut er der spænding om, hvem af kandidaterne der får det bedste valg. Her får Arnánguak' Jeremiassen 36 procent af stemmerne, mens Aviaq Kleist får 27 procent.

Mange har ikke besluttet sig endnu

Der er lidt mere end 41.000 stemmeberettigede til det kommende folketingsvalg. 27 procent af dem har endnu ikke besluttet sig for, hvem de vil stemme på.

Derfor er det stadig helt åbent, hvordan det endelige valgresultat kommer til at se ud.

Aperaa.gl, som står bag meningsmålingen, understreger da også, at selvom resultatet bygger på svar fra et repræsentativt udsnit af den grønlandske befolkning, er meningsmålingen kun et øjebliksbillede og et kvalificeret bud på, hvordan stemmerne kommer til at fordele sig 1. november.