Medie: Sermersooq slæber danske kommuner i retten om udgifter
Grønland sender udviklingshæmmede borgere, der har begået kriminalitet, til at afsone deres straf på særlige institutioner i Danmark.
Men begår de ny kriminalitet, mens de bor på institutioner i Danmark - eller under udgang - er det den danske kommune, hvor institutionen ligger, som skal betale for den ekstra afsoning.
Og det helt er forkert, mener tre danske kommuner, som Kommuneqarfik Sermersooq nu har stævnet. Det skriver Lolland Falster Tidende og Radio4 i Danmark.
Det giver nemlig en markant større udgift til de kommuner i Danmark, der tager imod kriminelle, grønlandske udviklingshæmmede, siger sektorchef i Social- og Arbejdsmarked i Lolland Kommune, Jesper Daugaard.
Men det handler ikke kun om penge, siger han.
- Men det er ikke kun en økonomisk sag. Det er også en retssikkerhedsmæssig skidt situation for de her borgere. Grønland slipper dem på den måde fuldstændig, når de bliver sendt til Danmark. Det er også lidt trist.
Styrelse har støttet Grønland
Ankestyrelsen i Danmark har dog i 2019 afgjort, at Grønland er fritaget for en ekstra regning, hvis en grønlandsk udviklingshæmmet begår nu kriminalitet i Danmark, mens personen bor på en dansk institution.
Det har i en enkelt sat betydet, at en grønlandsk borger, der under ophold på institutionen Kofoedsminde i byen Rødbyhavn i Lolland Kommune begik ny kriminalitet, har givet kommunen en regning over otte millioner kroner.
LÆS OGSÅ Qaaqqutsiannguaq er 23 år, udviklingshæmmet og sover i forældrenes soveværelse
En regning, der er i første omgang blev sendt til Kommuneqarfik Sermersooq. Men efter Ankestyrelsens afgørelse røg regningen tilbage til Lolland Kommune, som dog ikke har betalt endnu.
Derfor lægger Kommuneqarfik Sermersooq nu sag an mod Lolland og Randers kommuner for at få sagen afgjort.
Men i Lolland afviser borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), at de danske kommuner skal betale. Han er derfor parat til at tage sagen helt til Højesteret om nødvendigt.
- Det er en sag, der er så principiel, at vi agter at føre den helt til tops. Det kan ikke være rigtigt, at vi som kommune skal stå med det ansvar og den udgift, det er at tage os af borgere fra Grønland, fordi de er i en behandlingsinstitution på Lolland.
Også Qeqqata Kommunia og Slagelse Kommune er i øjelbikket i en strid om betaling i en lignende sag, skriver Sermitsiaq.AG.